Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Solidariteit

Soep op de Stoep

Een soepactie in het kader van de strijd tegen armoede. Verkoop soep en klaag de toenemende armoede aan!

17 oktober is de internationale dag van het verzet tegen armoede. In ons streven naar een gelijke samenleving is de strijd tegen armoede een belangrijk speerpunt. Laat het solidaire hart van Curieus spreken en onderneem actie!

Hoe begin je eraan?

Verzamel een aantal mensen om je heen die even verontwaardigd zijn over de toenemende ongelijkheid en armoede. Ga op zoek naar sponsors voor de groenten of soep: de lokale groenten en fruitwinkel, bioboer of brasserie. Het is ook het ideale moment om een oproep te doen voor pompoenen!

Zoek een plekje met veel passage: een cultuurevenement, de parking van de voetbalclub, de hal van het conservatorium, de sporthal,...

Bepaal voor welke doel de winst bestemd is. Mensen zijn ‘vrijgeviger’ voor doelen waar ze zich mee verbonden voelen, een lokaal initiatief steunen is zeker een aanrader. Heb je geen inspiratie, neem dan zeker een kijkje op https://www.netwerktegenarmoede.be/nl/lid-verenigingen. Hier vind je alle lidverenigingen van het netwerk tegen armoede.

Er zijn heel wat ecologische initiatieven te vinden om soep te serveren, afwasbare kommetjes en lepels blijven natuurlijk de duurzaamste optie.

Hou rekening met

n niet Corona-tijden kan je warme soep verkopen: mogelijks mag je in de plaatselijke bakker of supermarkt de brood overschot van die dag gaan halen. Opgelet: je hebt dan een ‘bain marie’ nodig om de soep warm te houden.

Tijdens deze moeilijke tijden is het niet aangeraden om soep te verkopen om ter plaatse te nuttigen, kwestie van samenscholingen te vermijden. Wat je wil kan doen is klaargemaakte soep per liter te verkopen. Yoghurt -emmertjes zijn het ideale formaat en sluiten goed af. Neem uiteraard alle hygiëne-maatregelen in acht!

Over de kostprijs

Afhankelijk van de sponsors zal de kostprijs variëren. Ook of je herbruikbare bekers gebruikt of wegwerpbekers heeft invloed. Aangezien deze actie bedoeld is om organisaties te steunen die strijden tegen armoede is het zeker aangewezen om op zoek te gaan naar sponsors.

Over de medewerkers

De taken kunnen gemakkelijk verdeeld worden tussen soepmakers en verkopers. Als je graag online soep verkoopt, bvb via een google Form, is iemand die de administratie doet ook geen overbodige luxe!

Extra info

Wil je hier meer over weten? Curieus Herent organiseerde al 7 soepacties en staat jullie graag bij met advies! Uiteraard kan je ook altijd bij je community builder terecht!