Kosten

1

Moeilijkheid

Er is geen moeilijkheidsgraad bepaald voor deze activiteit.

Thema's

Verbinding

Samen eten - Burenbraai

Een lange tafel in de straat waar iedereen mee aan kan aanschuiven. Klinkt heerlijk toch?
Inhoud

Als er één fantastisch bindmiddel is dat altijd werkt, dan is het wel samen eten en drinken. Een activiteit die de buren verbindt en je straat/ buurt een boost kan geven!

Een lange tafel in de straat waar iedereen mee aan kan aanschuiven. Klinkt heerlijk toch?

Zet een grote lange tafel in het midden van je straat. Of doe eens gek en zet een grote tafel in de dorpskerk, het bos, de bibliotheek, een dakterras …

Je kan gaan voor een grote barbecue of het eenvoudiger aanpakken en een grote picknick organiseren. Iedereen neemt een gerecht mee en samen dekken we zo één grote tafel!

Hoe begin je eraan?

Alleen is maar alleen. Deze activiteit werkt alleen als je je buren mee krijgt.

Waarom organiseer je geen open straatvergadering? Wie heeft er ideetjes? Wie wil er iets uit proberen?

Maak affiches en/ of flyers en breng ze rond bij je buren. Een persoonlijke uitnodiging kan wonderen doen. Ga zeker eens langs bij de gezinnen die je minder goed kent.

Vraag aan de gemeente om de straat een dagje autovrij te maken. Op sommige plekken krijg je zelfs een financiële vergoeding voor je straat of kan je rekenen op stoelen en tafels.

Een burenbraai kan heel makkelijk, je kan dit project tijd geven om te groeien en een vaste waarde te worden in de straat. Blijf buurtbewoners aansporen om idee te geven en uit te proberen. Nodig nieuwkomers in de straat steeds uit.

Misschien kan je in de toekomst je gemeentebestuur overtuigen om een vast BBQ-toestel en enkele banken in het park of op een plein te plaatsen? Super. Dan heb je meteen een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt!

EXTRA!

Heb je je buren beter leren kennen en is het tijd voor een uitbreiding? Breng je straat in kaart door alle familierecepten en/of favoriete gerechten van je buren te verzamelen in een kookboek. Geen betere manier om elkaar te leren kennen, dan via hun culinaire voorkeuren. Wil je het helemaal professioneel en mooi aanpakken, breng dan een vormgever, redacteur en fotograaf samen en maak een écht kookboek. Of hou het eenvoudig en proef elkaars gerechten op de Burenbraai.

Promo Promo Promo

Denk met je buren samen na over promo. Wie gaat er mee een huisbezoek doen? Maak je een affiche die de kinderen kunnen inkleuren? Hang een affiche bij de bakker en vergeet zeker niet de vereniging die in je straat huisvest uit te nodigen.

Hou er rekening mee dat voor sommige mensen het best een grote stap is om mee te feesten met hun onbekende buren. Heet deze buren een warm welkom! Enkel een drankje mee drinken of 10 minuutjes een praatje slaan kan heel wat veranderen.

Logistiek

Curieus zorgt graag voor je drukwerk, een ontwerp of ideetjes voor een leuke extra. We hebben heel wat materiaal om je Burenbraai net die extra Curieustoets te geven. Geef ons een belletje!

Hou rekening met

Regen ☺ We zijn nog steeds in België. Niet slecht om al op voorhand na te denken over een plan B.

Over de kostprijs

Dit heb je helemaal zelf in de hand. Niet slecht op eens te informeren bij je gemeentebestuur wat kan.

Neemt iedereen een eigen gerechtje, bord, glas en bestek mee, dan is de kostprijs vrij miniem. Zeker wanneer je een afspraak maakt met de brouwer om je niet verkochte drank terug te brengen.

Ga je voor een uitgebreide barbecue, dan moet je op voorhand nadenken over kosten, bestellingen en betalingen.

Denk op voorhand ook na met je buren wat je gaat doen met de winst. Opnieuw investeren in een volgend feest, schenken aan een lokale vereniging of goed doel…

Over de medewerkers

Elke buur heeft haar/zijn talenten. Buur A is goed in het maken van een affiche, Buur B zet graag de tafels klaar en Buur C houdt liever een overzicht op de administratie. Iedereen draagt het steentje bij, rekening houdend met eigen mogelijkheden.