Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Duurzaamheid

Plantenparty

Een overschot aan wortelzaad? Een sierplant die de tuin overwoekert? Je kan ze allemaal ruilen op een planten-en zadenruildag.
Inhoud

Meer groen zorgt voor meer leven in het huis, de straat en de buurt. Een handvol vrolijkheid geeft altijd ademruimte. Maar misschien kocht je, in al je enthousiasme, een te grote plant voor een klein appartement? Nogal uithuizig waardoor zelfs grootmoeders geliefde sanseveria langzaam wegkwijnt? Gaat het met de kamerplant zo goed dat je met de tientallen scheutjes even geen blijf meer weet? Een overschot aan wortelzaad? Een sierplant die de tuin stilaan begint te overwoekeren? Je kan ze allemaal ruilen op een planten-en zadenruildag. Tijm ruilen tegen salie, pompoenpitjes tegen slaplantjes, kamerplantstekjes tegen stokrozen… Adopteer of doneer een eenzame plant of een handvol veelbelovende zaden.

Hoe begin je eraan?

1. Kies een locatie en tijdstip: Kies een geschikte locatie, bijvoorbeeld een park, tuin of een gemeenschappelijke ruimte. Kies liefst een moment die voor de meeste mensen haalbaar is.

2. Nodig mensen uit: Nodig mensen uit die geïnteresseerd zijn in plantenruil. Je kunt dit doen via sociale media, e-mail of door persoonlijk mensen uit te nodigen.

3. Zorg voor benodigdheden: Zorg voor benodigdheden zoals tafels, tafellakens, plantenpotten, labels en markers. Deze kunnen helpen om de planten op een georganiseerde manier te presenteren.
Tip: download onderaan de pagina de kaartjes van Curieus met ruilinfo op!

4. Plan de uitwisseling: Bepaal hoe de uitwisseling zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld door middel van een loterij of door mensen te laten kiezen welke planten ze willen ruilen. Of zorg voor een overschotjeshoek waar geïnteresseerden een plantje kunnen meenemen. Zomaar, omdat het leuk is. 

5. Maak eventueel afspraken: Maak duidelijke afspraken over de regels van de plantenruil. Bijvoorbeeld hoeveel planten iemand kan ruilen, hoe de planten moeten worden gepresenteerd, en wat er moet gebeuren met eventuele omgeruilde planten. Onthou dat het vooral laagdrempelig en verbindend moet zijn. 

6. Voer de plantenruil uit: Zorg voor een gezellige sfeer en moedig mensen aan om met elkaar te praten over hun planten. Zorg ervoor dat de planten veilig worden verpakt voor transport naar huis.

7. Bedank iedereen: Bedank de deelnemers voor hun deelname en moedig hen aan om deel te nemen aan toekomstige plantenruilen.

Hou rekening met

Pols in de eerste plaats in je directe omgeving naar eventueel enthousiasme. Samen met een groepje werken werkt veel dynamischer.

Zoek één of meerdere partners (Natuurpunt vzw bijvoorbeeld).. Het is altijd interessant om samen te werken met andere organisaties. In de eerste plaats om het nodige materiaal bij elkaar te krijgen maar je kan met partners ook eerder de pers overtuigen. Jouw organisatie krijgt op die manier meer weerklank.

Gezelligheid troef op deze dag … Neem foto’s, breng al die gekleurde plantjes en blije gezichten in beeld. Deel ze meteen via de sociale media, zo overtuig je late beslissers om nog even langs te komen.

Over de medewerkers

Vooral op voorhand is het belangrijk om alles in te zetten op promotie. De dag zelf heb je genoeg aan enkele enthousiaste doe-het-zelvers om de boel te begeleiden.

Tips

Laat je inspireren door:

Velt organiseert heel wat fijne activiteiten met planten. Laat je inspireren of ga samen met een lokale Velt groep aan de slag.

Natuur en bos

Youtube-filmpjes