Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Duurzaamheid

Plantenparty

Een overschot aan wortelzaad? Een sierplant die de tuin overwoekert? Je kan ze allemaal ruilen op een planten-en zadenruildag.
Inhoud

Meer groen zorgt voor meer leven in het huis, de straat en de buurt. Een handvol vrolijkheid geeft altijd ademruimte. Maar misschien kocht je, in al je enthousiasme, een te grote plant voor een klein appartement? Nogal uithuizig waardoor zelfs grootmoeders geliefde sanseveria langzaam wegkwijnt? Gaat het met de kamerplant zo goed dat je met de tientallen scheutjes even geen blijf meer weet? Een overschot aan wortelzaad? Een sierplant die de tuin stilaan begint te overwoekeren? Je kan ze allemaal ruilen op een planten-en zadenruildag. Tijm ruilen tegen salie, pompoenpitjes tegen slaplantjes, kamerplantstekjes tegen stokrozen… Adopteer of doneer een eenzame plant of een handvol veelbelovende zaden.

Hoe begin je eraan?

Pols bij buren, familie, in je buurt naar mensen die groene vingers hebben en graag met planten bezig zijn. Doe een oproep of Facebook en ander sociale media om mee te denken aan een leuk moment of een toplocatie.

Plantenwinkels kunnen je misschien wat materiaal bezorgen of inspiratie bieden bij de uitwerking van je activiteit.

Ga op zoek naar een leuke tuin, park of pleintje waar je een plantenmarktje kan houden.

Is er in je buurt een rusthuis of sociale werkplaats of andere interessante organisatie? Contacteer hen en vraag of ze graag willen meewerken.

Een leuke plek

Een buurman met een ontzettend mooie tuin? Zie daar, een toplocatie! Ga naar buiten, maak het gezellig, hang wat lampionnetjes en vlaggetjes op, breng picknickdekens mee. De binnenkoer van een ziekenhuis, schooltje, rusthuis, … kan ook een leuke locatie zijn. Ook de 'Samentuinen' van Velt of partners van Velt zijn leuke plekken om een plantenparty op te zetten. Bekijk de overzichtskaart van de Samentuinen hier.

Een leuk gemeentepleintje of stadspark leent zich ook perfect, al zal je daar wel een aanvraag 'inname openbaar domein' voor moeten doen.

Zorg steeds dat je of een vergunning hebt (voor het gebruik van openbaar domein) hebt of toestemming van de eigenaar.

Plaats op de goed gekozen plek lange praktische (biertafels) zodat iedereen vlot zijn planten kan uitstallen.

Wat breng je mee?

Uiteraard je overbodige plantjes, tafels, banken en wat stoelen. Maak ook een mooi uithangbord voor je plantenparty.

Promo Promo Promo

Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen voor deze ruil- en plantjesbeurs. Een simpel FB-event kan perfecte aanzet zijn. Ook het digitaal buurtnetwerk Hoplr kan een meerwaarde zijn om mensen op te roepen voor je activiteit.

Maar vooral: praat erover! Nodig vrienden, familie en buren uit en vraag hen om dat ook te doen.

Meld je activiteit op verschillende agenda’s zoals 'UitinVlaanderen' en 'Natuur en Bos'.

Lokale plantenwinkels en decoratieve winkels trekken vaak ook plantenliefhebbers aan, daar kan je ook zeker promotie maken.

Wanneer?

Het ideale moment voor een een plantenbeurs is eigenlijk vanaf de lente tot de herfst. Als het mooi weer is kan je nog leuke bijhorende activiteiten voorzien: een workshop potten versieren, een infomoment over plantenzorg,...

Blijven plakken

Hoe je het ook draait of keert… Planten brengen mensen samen. Vaak gaan ze samen met leuke verhalen en staat het plantje symbool voor een bepaalde speciale gelegenheid. Je adopteert zo niet alleen een plantje maar ook een verhaal. Al die gesprekken worden nog gezelliger in een knus kader. Zorg voor een gezellige ontmoetingsplaats waar het in de heerlijk vertoeven is, waar je niet anders kan dan blijven plakken. Niets beter daarvoor dan een leuk aanbod aan drankjes en kleine hapjes. Een stukje vakantiegevoel in eigen stad of dorp!

Betrek ook wat lokale verenigingen of handelaars, een workshop over hoe je kamerplanten best verzorgt, hoe je best van pot wisselt, welke nieuwe trends er zijn, tafelversieringen, … brengt leven in de brouwerij.

Deuntjes op de achtergrond zijn ook altijd een winnaar. Vraag aan enkele lokale artiesten of ze eventjes komen spelen, maar vermijd muziekgroepen die een flinke duit kosten.

Hou rekening met

Pols in de eerste plaats in je directe omgeving naar eventueel enthousiasme. Samen met een groepje werken werkt veel dynamischer.

Zoek één of meerdere partners (Natuurpunt vzw bijvoorbeeld).. Het is altijd interessant om samen te werken met andere organisaties. In de eerste plaats om het nodige materiaal bij elkaar te krijgen maar je kan met partners ook eerder de pers overtuigen. Jouw organisatie krijgt op die manier meer weerklank.

Gezelligheid troef op deze dag … Neem foto’s, breng al die gekleurde plantjes en blije gezichten in beeld. Deel ze meteen via de sociale media, zo overtuig je late beslissers om nog even langs te komen.

Over de medewerkers

Vooral op voorhand is het belangrijk om alles in te zetten op promotie. De dag zelf heb je genoeg aan enkele enthousiaste doe-het-zelvers om de boel te begeleiden.

Tips

Laat je inspireren door:

Velt organiseert heel wat fijne activiteiten met planten. Laat je inspireren of ga samen met een lokale Velt groep aan de slag.

Natuur en bos

Youtube-filmpjes