Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Solidariteit

Parkeren met een glimlach

Parkeren. Of beter: het gebrek aan parkeerplaatsen. Hier vind je 4 activiteiten om die parkeerellende een beetje kunnen verbeteren. Of counteren.
Inhoud

Parkeren. Of beter: het gebrek aan parkeerplaatsen. We hebben er allemaal de mond van vol. Curieus heeft vier leuke activiteiten samengebracht die de parkeerellende een beetje kunnen verbeteren. Of counteren.

Smile and ride: het aanbieden van een plaats voor in- en uitladende buren

Zorgparking: je garagepoort mag 45 minuten dienen als parkeerplaats voor zorgverstrekkers.

Buggyverhuur: wanneer je met fiets en kind aankomt in het winkelcentrum, park… en dan geen zin hebt om je kind onder je arm mee te sleuren.

Fietsenstalling: om de wildgroei van geparkeerde fietsen te regelen en dat zo het voetpad vrijhouden voor voetgangers.

Hoe begin je eraan?

SMILE AND RIDE

We kennen het allemaal. Hopeloos op zoek zijn naar een parkeerplekje, alle hoop stellen op dat lichtpuntje in de verte … En eenmaal dichterbij ontdekken dat het een vrije ruimte voor een garagepoort is. Gevloek en gesakker want eigenlijk hoef je enkel iets in- of uit te laden. Wil je anderen dat gevloek en gesakker besparen? Wees een pionier in jouw straat en kleef een sticker op jouw garagepoort met de buurvriendelijke boodschap ‘Smile, hier mag je 10 minuten parkeren’. Verdeel ook een pakje stickers bij jouw buren. Kleine moeite, grote hulp voor wanneer jij de volgende keer gehaast bent en iets in de auto wil in- of uitladen. Misschien kan je het gemeentebestuur wel overtuigen om deze ook uit te delen? Curieus kan je helpen met het ontwerpen en drukken van de sticker.

ZORGPARKING

Dokters, verplegers en andere zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt. Daardoor verliezen ze tijd die ze aan hun patiënten kunnen besteden. Je kan de zorgverstrekkers helpen door van je garage of oprit een ZorgParking te maken. Je stelt deze 45 minuten ter beschikking. Moet je toch heel dringend weg. Dan bel je eenvoudig het gsm nummer achter de voorruit. De zorgverstrekker verplaatst zijn wagen zo snel mogelijk. Meer info hoe je een ZorgParking kan worden? https://www.zorgparking.be

Denk eens na over hoe de actie te laten kleven op je Curieusgroep. Maak lawaai op sociale media, in de pers of spreek je gemeentebestuur aan.

BUGGYVERHUUR

Fietsverhuur in de stad of aan het station is al helemaal ingeburgerd, maar buggyverhuur hinkelt nog wat achterop. Hoe handig zou het zijn als je ook een kinderwagen kan ontlenen, waar je je fiets parkeert of waar je trein aankomt? Zo kan je jouw tocht makkelijk verderzetten te voet. Het initiatief Buggybooker heeft al een aantal buggy-verhuurpunten, o.a. in Leuven, Mechelen en Oostende. En het goede nieuws is, ze staan open voor samenwerking. Steek ook eens je licht eens op bij enkele lokale handelaars en je gemeentebestuur, samen kan je misschien je schouders zetten onder een (al dan niet overdekte) parkeerplaats voor kinderwagens.

FIETSPARKING

Mist het speelpleintje in jouw buurt nog een fietsenstalling? Op Pinterest vind je ongelofelijk veel creatieve en originele ideeën om zelf eentje te maken: denk aan omgekeerde nadarhekkens, paletten, boomstammen, olievaten… Zorg er misschien best voor dat je het geheel kan vasthechten aan een muur of de grond, én dat je er een fietsslot kan aan bevestigen. Denk aan felle kleuren en frisgroene plantjes om je stalling te pimpen. Deze aanpak kan je gemeentebestuur wakker schudden om echt te investeren in degelijke fietsenstallingen.

Meer info hierover: https://fietsersbond.be/fietsinfrastructuur/fietsenstallingen

Hou rekening met

De kritiek:

Voor mijn garage 10 minuten parkeren? Jaja, dat wordt snel een uur. Dat weet je ook. En dan kan ik niet meer in of uit. Waarom nog moeite doen?

Een buggyverhuur? Mensen zorgen niet voor spullen. Wedden dat het direct kapot is. Waarom nog moeite doen?

Fietsenstallingen? Die fietsers gooien hun fiets waar het uitkomt. Waarom nog moeite doen?

Wel, wij blijven moeite doen! Lanceren, proberen en bijsturen. Want vele kleintjes maken groot. Niet?

Samenwerken! Deze projecten vragen om samenwerkingen. Natuurpunt, gemeentebesturen, fietsersbond, zorgbedrijf, verpleegkundigen …