Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Verbinding

Nachtbrakers

Ga in de late uurtjes op pad in eigen stad of dorp en ontdek zo dat het leven in het donker vaak verrassingen in petto heeft.
Inhoud

‘s Avonds duikel je in je bed, lig je er wat uurtjes te ronken en schud je ’s morgens de slaap uit je warrige kop. Hoe levendig jouw dromen ook zijn, ondertussen gaat in de stad het leven ook echt door.

En waarom zou je dat leven eens niet gaan ontdekken? Plan je met je Curieusafdeling een nachtuitstap in plaats van een daguitstap. En ga in de late uurtjes op pad in eigen stad of dorp en ontdek zo dat het leven in het donker vaak verrassingen in petto heeft. Hevige bedrijvigheid (denk aan postsorteerbedrijven of de bakker) en ultieme rust (ooit al eens een kerkhof in het donker bezocht?) kunnen elkaar afwisselen. En vergeet ook niet de innerlijke mens te sterken onderweg… Plan een café of brasserie op je route.

Hoe begin je eraan?

Maak een keuze uit verschillende wijken bij jou in de buurt. Onderzoek alle interessante plaatsen die je ‘s avonds of ‘s nachts met een groep kan bezoeken: handelszaken, oude gebouwen, fabrieken, openbare plaatsen, musea… Contacteer de plekken die meteen je interesse wekken, en luister of ze openstaan voor een groepsbezoek ’s nachts. Op basis van beschikbaarheid, interesse om samen te werken, praktische mogelijkheden/bezwaren… kan je jouw programma samenstellen. Het is natuurlijk fijn dat je op elke halte ontvangen wordt en een bevlogen rondleiding kan krijgen.

Plan aan de hand van de hotspots die je in groep kan bezoeken ook een leuke wandelroute. Zo leer je op die weg ook scholen, begraafplaatsen, monumenten, bedrijven, spoorwerkers, buurthuizen, gebedshuizen, bakkers, cultuurhuizen… kennen. Je kan je groep zelf rondleiden wanneer je thuis bent in deze wijk. Maar misschien moet je ook uitkijken naar een lokale gids die hier sinds zijn jeugd zijn broek versleet, je alle verborgen plekjes kan tonen en bijhorende anekdotes kan opdissen.

Begin je wandeling bij het vallen van de avond. Hou onderweg ook even halt om een hapje te eten. En sluit rond middernacht (of in de iets latere uurtjes) af in een volkscafé. Of bezoek plekken waar ’s nachts het leven sowieso verder gaat: de brandweer, politie, luchthaven, een bakkerij, een vroegmarkt… En geniet na afloop van een heerlijk ontbijtje samen met de andere Nachtbrakers.

Voer volop promo en benadruk daarbij het unieke nachtelijke karakter van je uitstap.

Een persberichtje + bel actief lokale journalisten op

Een sprekende flyer op culturele hotspots: bib, cc, cinema, café, academie, andere culturele verenigingen)

uitinvlaanderen.be en wattedoen.be

Eigen nieuwsbrieven, sociale media, website, Curieuskalender…

Nieuwsbrieven, sociale media, website van bevriende verenigingen + samenwerkingspartners

Wees fier op je activiteit, praat erover aan de toog, in de bib, aan de kassa, bij de bakker…

Hou rekening met

Neem enkele dagen voor je bezoek nog even contact met alle plaatsen waar je gaat nachtbraken.

Over de kostprijs

De grootste hap uit je budget zal gaan naar een avondmaal of ontbijt. En eventueel de toegangsprijs van bijvoorbeeld een nachtelijk museumbezoek.

Promotiekosten zijn vrij bescheiden voor deze activiteit (behalve wat flyers, zal je vooral reclame voeren via regionale pers, sociale media, mailing, activiteitenkalenders…).

Extra info

Curieus Molenbeek is de bezieler van Nachtbrakers. Ze organiseerden ondertussen al meer dan tien edities.