Kosten

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Cultuur

Literair Ontbijt

Genieten van een koffietje, een zachtgekookt eitje en krakend verse pistolets terwijl je luistert naar een auteur die voorleest uit zijn nieuwe roman.
Inhoud

Genieten van een (h)eerlijk koffietje, een zachtgekookt eitje en krakend verse pistolets... en dat terwijl je luistert naar de begeesterde auteur die voorleest uit zijn nieuwe roman of poëziebundel. Vind de perfecte gastheer/-vrouw en koppel er ook een gezellige sofababbel aan.

Goeiemorgen, deze zachte zondagmorgen...

Hoe begin je eraan?

De voorbereiding?

Heel wat auteurs promoten maar al te graag hun (nieuwe) romans/poëzie door eruit voor te lezen voor een geïnteresseerd publiek. Via boekenbijlages in kranten (DM en DS), cultuurprogramma’s op radio en tv (Winteruur, Culture Club...), websites (cobra.be, iedereenleest.be...), lokale boekhandels... blijf je op de hoogte van welke auteurs nieuw werk op de plank hebben. Contacteer de auteur via zijn/haar persoonlijke website, zijn/haar FB-pagina, zijn/haar uitgeverij... en schets hem wat Curieus is en waarom je oog op hem/haar gevallen is.

Zoek een gastheer/gastvrouw. Iemand die een beetje vertrouwd is met het werk van de auteur of enige literaire voeling heeft, iemand die rake vragen weet te stellen, de juiste snaren weet te raken... Met een warme babbel achteraf, krijgt je voorleesmoment iets meer cachet.

Zoek een (sfeervolle) locatie. Is er een bib of lokale boekhandel in jouw wijk/dorp? Ga na of je daar terecht kan (dit zijn belangrijke partners om mee promo te voeren voor jouw activiteit). Hoe warm literatuur nog mag zijn, wanneer je ernaar moet luisteren in een kale grijze dienstencentrum-zaal of cleane bibliotheekzaaltjes met harde stoelen en witte TL-lampen... gaat alle geestdrift verloren. Zoek daarom naar attributen om je zaaltje gezellig te maken. Eén tip: plunder de kringloopwinkel in je buurt: bomma-zetels, bloemrijke nachtlampjes, een wollig tapijt, zachte kussentjes.... Ga er langs, en overtuig hen om samenwerkingspartner te zijn, misschien krijg je de zetels wel in bruikleen aan een voordeeltarief (+ promohulp).

Zoek een warme bakker voor verse koeken/brood op de dag zelf (eentje die liefst enthousiast is om ook in zijn/haar winkel promo te voeren voor jouw Literair Ontbijt).

PROMO PROMO PROMO

Stel een persberichtje op, verspreid dat een eerste keer twee weken voor je activiteit. De dag voor het Literair Ontbijt bel je nog even actief jouw lokale perscontacten op en verstuur je een nieuwe persmededeling. Vergeet ook het gemeentelijk infoblad niet.

Gerichte promo via bib (nieuwsbrief, affichekes, flyers), boekenwinkel, e.a. culturele hotspots (cinema, cafés, academie, andere culturele verenigingen) (

Kleurrijke flyers en affiches kan je voor een prikje aanmaken bij jouw provinciaal Curieussecretariaat (ontwerp is gratis, printen tegen kostprijs). Drukwerk kan ook iets origineler. We ontwerpen met plezier bladwijzers op maat.

Denk aan Uitinvlaanderen.be en wattedoen.be.

Eigen nieuwsbrieven, sociale media, website, de Curieuskalender.

Nieuwsbrieven, sociale media, website van bevriende verenigingen en samenwerkingspartners (kringwinkel, misschien heeft je bakker zelfs een Facebookpagina?)

iedereenleest.be op Facebook

Praat erover, wees fier op je Literair Ontbijt. Je kan nooit genoeg lawaai maken over jouw Curieusactiviteit.

De dag zelf?

Kleed de ruimte gezellig in (cf. boven). Richt een gezellig plekje in (podium niet nodig - maar wel goed zichtbaar voor elke aanwezige) voor de auteur en interviewer.

Schik het ontbijt op een soort buffettafel. Tafelen doe je best voor of na het voorleesmoment zelf, wil je de aandacht wat behouden...).

Neem foto’s, verspreid ze via sociale media, laat afwezigen zien dat ze ongelijk hebben.

Verzamel contactgegevens van de aanwezigen, vraag of ze op de hoogte willen gehouden worden van jouw Curieusactiviteiten in de toekomst.

Hou rekening met

Check zeker of de door jou gekozen schrijver in aanmerking komt voor een subsidie via auteurslezingen.

Zoek samenwerkingspartners

Betrek zeker de bib en/of lokale boekhandel bij de uitwerking en promo van je activiteit. Het is dàt publiek dat je moet bereiken, literatuurlovers, cultuurminnend Vlaanderen) En misschien kan je daar wel terecht als locatie. Wanneer een lokale boekhandel wil meestappen in de activiteit, kan je hen vragen om ook een verkoopsstand op te stellen en boeken uit het oeuvre van de auteur te verkopen.

Klop aan bij de warme bakker in jouw dorp.

De lokale Oxfam Wereldwinkel werkt vaak graag mee aan een (h)eerlijk ontbijt (choco, koffie, speculoos, honing... in het aanbod). Zoek ook een plaatselijke bakker die graag wil samenwerken (koeken/brood aan voordeeltarief, hulp bij promo in ruil van uitvoerige vermelding steun...)

Kringwinkel voor de inrichting zaal.

Bedank je auteur/interviewer/vrijwilligers/publiek achteraf voor hun aanwezigheid.

Over de kostprijs

Vergoeding en/of geschenk auteur (tot 100 euro extra subsidie via www.auteurslezingen.be)

Vergoeding en/of geschenk interviewer

Aankoop brood/beleg/koeken/koffie... enfin, ontbijt dus) Dit kan je uiteraard recupereren wanneer je inkom vraagt.

Over de medewerkers

Veel volk heb je hiervoor niet nodig. Maar wel geëngageerd volk.

Je moet durven afstappen op mogelijke lokale samenwerkingspartners en over Curieus vertellen. Eens je de eerste contacten gelegd hebt voor het eerste literaire ontbijt, kan dit de basis zijn voor een op regelmatige tijdstippen terugkerende activiteit.

Voor het klaarmaken van ontbijt kan je wel wat extra handen gebruiken (als je het graag vers en iets uitgebreider wil): eitjes, verse fruitsla, zelfgemaakte slaatjes...

Extra info

Tips voor begeesterende auteurs? An Pauwels van Curieus overstept je met bijzonder veel graagte met haar (persoonlijke) literaire suggesties.