Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Verbinding

Kubb-toernooi // Petanque-toernooi

Dat is een combinatie van bowling, petanque en schaken! Iedereen kan het (leren)!
Inhoud

Enkele jaren geleden waaide de Kubb-rage vanuit Zweden over naar de rest van Europa. Wat zo leuk is aan deze combinatie van bowling, petanque en schaken? Iedereen, ja ook jouw kalende nonkel en je koppig opgroeiende puberdochter, kan het (leren). Stel een evenwichtig en ambitieus team samen en daag andere Curieusafdelingen of andere verenigingen in je dorp uit voor een toernooi.

Vind je dat sleuren met houten blokken maar niks? Laat die pastis dan maar aanrukken en organiseer eengood old fashioned petanque-toernooi.

Hoe begin je eraan?

Reserveer een sportplein, voetbalveld of pleintje. Kubb is een buitensport die je op zowat elke ondergrond kan spelen: gras, zand, steen, noem maar op. Je hebt dan ook geen speciaal ‘Kubbveld’ nodig. Een tip van Lars De Ervaren Kubber: "kies bij voorkeur een vlak terrein".

Kies je voor een petanquetoernooi? Dan wijk je best wel uit naar een traditionele petanquebaan met verhard grind als ondergrond. Een tip van Jean De Ervaren Petanquespeler: "Tegenwoordig vind je in elk dorp wel klassieke petanquebanen. Al kunnen de beste het ook op gras of aan het strand."

Leer de spelregels van Kubb vanbuiten. Je vindt ze ook als bijsluiter wanneer je een spelletje aankoopt.

Ook de spelregels van petanque kan je best nog even opfrissen.

Vorm een team en daag andere ploegen uit via een videoboodschap op Facebook. En verspreid daarna heel gauw en heel krachtig je oproep via sociale media, de pers, andere verenigingen uit je gemeente, andere Curieusafdelingen, wattedoen.be, uitinvlaanderen.be, het gemeentelijk infoblad, lokale handelaars... Jouw provinciaal secretariaat helpt je maar al te graag bij het ontwerpen (en printen) van promomateriaal.

Stel een sponsordossiertje op en zoek enkele lokale handelaars die de prijzentafel van je toernooi willen spijzen. Een flashy wisselbeker is altijd een mooi aandenken.

Denk ook aan het versterken van de innerlijke mens. Je kan eenvoudige Zweedse culinaire specialiteiten als köttbular, pyttipanna en kanelbulle koken en verkopen. En haal The Best of ABBA van onder het stof. You are the Dancing Queen, young and sweet, only seventeen.

Bij een petanquetoernooi hoort uiteraard pastis. En Franse chansons.

Denk even na over leuke sfeervolle randanimatie. Ga op zoek naar een old school scorebord met krijt. En zoek enkele scheidsrechters die de spelregels vanbuiten kennen en niet om te kopen zijn.

Werk samen met een gezellig lokaal volkscafé voor de uitbating een sfeervolle bar (drank, frigo, toog, prijslijsten).

Heb je tomeloze ambitie om het écht te maken in het Kubb-wereldje? Sluit jouw Curieusafdeling aansluiten bij de nationale competitie via www.kubbspel.be. Of heb je met je enthousiasme ook enkele Curieusafdelingen in de buurt aangestoken? Richt dan samen een eigen competitie op.

Hou rekening met

Probeer samen te werken met een fijn buurtcafé voor de uitbating van een eenvoudige bar.

Zijn er veel ploegen die meedoen? Dan voorzie je best genoeg ruimte (en materiaal) zodat er meerdere wedstrijden gelijktijdig gespeeld kunnen worden.

Over de kostprijs

Een Kubbspel kan je al aankopen voor 35 euro. Heel wat mensen hebben trouwens een spelletje liggen (of een set petanqueballen).

Over de medewerkers

Een heel eenvoudig te organiseren activiteit, die je met enkele enthousiastelingen al kan realiseren.

Maar één gouden regel, hoe meer bestuursleden overtuigd zijn van deze activiteit, hoe meer mensen je kan warm maken om deel te nemen.

Extra info

Curieus Temse organiseert jaarlijks een roodgloeiend petanquetoernooi. Misschien kunnen ze jou de kneepjes van het vak leren. Ook Curieus Lovendegem gooide al vaker met de boules en de cochonnet.

Vraag hen zeker om tips!