Kosten

3

Moeilijkheid

Voor de vrijwilligers of groepen die op zoek zijn naar een uitdaging. Deze activiteiten vragen veel inzet van mensen en middelen.

Thema's

Cultuur

Kortfilmwandeling

Een wandeling waarbij je op sfeervolle locaties telkens een kortfilm ziet, dat is een one of a kind ervaring!
Inhoud

De films die het meeste indruk op je maakten, zijn vaak diegene waarbij het totaalpakketje klopte. Niet enkel de film zelf (een pareltje, dat spreekt), maar ook het gezelschap waarbij je was, de sfeer van de avond, de fijne wandeling en goeie babbels op weg naar de cinema... Een film bekijken is een totaalbeleving.

Kies enkele in het oog springende locaties in je gemeente en vertoon op elk van die plekken een kortfilm met hieraan gekoppeld een sfeervolle wandeling. Langs het parcours kan je ook een drank- of eetstandje opstellen.

Zie je acteurs liever liveaan het werk? Ruil het witte doek dan voor een toneeldoek en laat op elke halte een stukje van een toneelstuk spelen (of verhaal voorlezen). De variaties zijn eindeloos.

Hoe begin je eraan?

Begin bij het begin. En selecteer een aantal sfeervolle locaties. Geef hierbij de voorkeur aan gebouwen met wat cachet: een kerk, een verlaten fabriekspand, een mooie gevel die een bijzondere geschiedenis herbergt, een oude schuur, een aanlegsteiger naast de rivier of meer in jouw dorp … Overdrijf niet met het aantal locaties: met vier of vijf sfeervolle plaatsen geraak je al een heel eind. Spreek goed af met de eigenaar van de locaties en verzeker je van een schriftelijke toestemming voor gebruik van de ruimte.

Kies enkele fijne filmpareltjes. Ons kleine landje barst van het filmtalent. Hou de filmpagina’s van de kranten in de gaten, spot jong talent op het Kortfilmfestival, bekijk de afstudeerprojecten van de Kunstacademies… Op www.kortfilm.be of www.bevrijdingsfilms.be kan je ook flink wat inspiratie opdoen. Wanneer je met de vzw Bevrijdingsfilms samenwerkt, kan je meteen ook Sabam en de vertoningsrechten in orde brengen.

Voor het huren van een beamer en geluidsinstallatie kan je terecht bij de Uitleendienst van jouw Provincie. Zij beschikken over verschillende (buiten-)projectors, grote schermen, sterkere geluidsinstallaties… Wees er snel bij, deze uitleendiensten zijn zeer druk bevraagd.

Promo!

Zorg voor een sprekend beeld en een in het oog springende affiche en/of flyer.

Verspreid de flyers/affiches via de bibliotheek, lokale handelaars, cultuurcentra in de buurt, andere verenigingen… Ga ook effectief en actief gaan flyeren, reken er niet altijd op dat mensen jouw flyertje “wel zullen opmerken en meenemen”.

Gebruik de sociale media, in aanloop naar jouw Kortfilmwandeling én de dag zelf. Hou je FB-pagina levendig (of maak een evenement aan), geef mensen het gevoel dat ze er moéten bij zijn. Denk aan leuke foto’s om te delen, nieuwtjes over de films die je zal vertonen, laat de regisseur van één van je films een videoboodschap inspreken en deel die volop…

Nodig indien mogelijk de lokale pers uit en stel je programma voor op één van de sfeervolle locaties.

Het is belangrijk dat mensen over jouw activiteit praten. Dat versterk je door een verrassende filmselectie te maken, door de regisseur en/of cast uit te nodigen naar de vertoning, door een specifiek thema (film noir, animatie…) te kiezen voor je kortfilms (en alle randanimatie), door buitengewone locaties te kiezen, door een bekende kop de vertoonde films te laten kiezen… maar vooral: door zelf overal zo enthousiast te praten over je Kortfilmwandeling dat anderen aangewakkerd door jouw enthousiasme gewoon niet aarzelen om erbij te willen zijn.

Laat de films selecteren door een bekende filmfreak (Erik Van Looy, Nick Balthazar, Marc Didden, Robbe De Hert, Raoul Servais…).

Met een klein beetje creativiteit en helpende handen, kan je in een vingerknip de juiste sfeer scheppen. Lichtslingers, kaarsen (maar altijd safety first, zeker safety first), enkele zachte oubollige sofa’s en tapijten (probeer goede afspraken te maken met de kringwinkel, dan kan je deze misschien aan een zacht prijsje ontlenen), je goede je soms gratis ontlenen bij de kringwinkel), een theaterdoek op de achtergrond…

Met de juiste attributen en inkleding, maak je van elke locatie een deel van het verhaal.

Hou rekening met

Vraag hoe dan ook toestemming aan het stadsbestuur. Als je gebruik maakt van de openbare weg, heb je nog een extra vergunning nodig.

Voor films vraag je vertoningsrechten en Sabam aan (met wat geluk kan je alles via Bevrijdingsfilms regelen)

Zorg zeker voor schriftelijke toestemming van de eigenaar van elke locatie. Kijk ook zeker na of de brandverzekering in orde is, en sluit zo nodig een extra polis af.

Hou de drempel om in te schrijven zo laag mogelijk . Vermeld in al je communicatie (drukwerk, sociale media, kalender…) één mailadres waarop mensen kunnen inschrijven.

Zorg dat mensen achteraf zin hebben om te blijven plakken en na te praten. En waar kan dat beter dan aan jouw gezellig ingerichte film-bar?

Over de kostprijs

Probeer stoelen en tapijten te ontlenen (of aan een zacht prijsje te huren bij de kringloopwinkel), zo kan je de uitgaven wat drukken.

Het drukwerk van je promotie.

De huur van je locaties en het juiste projectiemateriaal, de auteursrechten en Sabam zullen de grootste kosten zijn. Als je kiest voor de theaterwandeling of de verhalentournee, voorzie dan een budget voor de vergoeding van acteurs/voorlezers.

Maar… Het goede nieuws? Dit is een uitgelezen kans om nieuwe lokale samenwerkingspartners te zoeken! Andere verenigingen, een kringloopcentrum of tweedehandswinkel, buurtcafés en kleine bistro’s, de lokale toneelkring, een filmclub of academie…

Over de medewerkers

Dit is een vrij intensieve activiteit om te organiseren. Zowel bij de voorbereiding als op de avond zelf heb je heel wat hulp nodig om alles in goede banen te laten leiden.

Voorzie bijvoorbeeld telkens minstens één verantwoordelijke per locatie die de film opstart, de spreker inleidt, het publiek ontvangt...

Ook bij het promo voeren vooraf heb je flink wat enthousiast volk nodig.

Extra info

Hou je meer van het live-acteerwerk? Zet je schouders onder een Theaterwandeling. Sla de handen in elkaar met een (lokaal) theatergezelschap. Zij beschikken meestal over acteurs, een regisseur en weten waarschijnlijk ook wel een gepast stuk op de kop te tikken. De koepelorganisatie voor amateurgezelschappen vzw Open Doek kan je helpen om een gezelschap in je buurt te vinden. Ook het verteltheater van Kip van Troje is een aanrader.

Kies bij voorkeur iets met een eenvoudige verhaallijn en een beperkt aantal personages. Geef de personages duidelijk herkenbare eigenschappen zodat een andere acteur op een andere locatie eventueel hetzelfde personage kan spelen.

 

Of wat dacht je van een Verhalenwandeling?

Er bestaan een aantal professionele vertellers en vertellerscollectieven, bv. Joe Baele. Maar je eigen afdeling barst ongetwijfeld ook van het talent? Je kan zelf aan de slag met een verhaal. Of misschien ken je wel iemand die goed kan vertellen?