Kosten

3

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Verbinding

Koer de France

Organiseer de Koer de France: den Tour op een koer in jouw buurt. Wie is er niet verzot op koers én Frankrijk?
Inhoud

In een strandstoel genieten van de Tour de France op groot scherm met een Ricard of rosé-wijntje in de hand en achteraf van de spanning bekomen met muzikaal entertainment à la française? Organiseer de Koer de France: den Tour op de Koer in jouw buurt. Wie is er niet verzot op koers én Frankrijk?

Hoe begin je eraan?

De locatie

Is er bij jou in de buurt een gezellig koertje? Of zie je het meteen groots en wil je de marktplaats van jouw gemeente inpalmen? Vraag sowieso de gemeente om toestemming voor gebruik van openbare ruimte.

Of doe het bij je thuis op een mooie grote koer of in een tuin waar er genoeg volk kan genieten van de koers.

De datum

Bekijk vooraf de ritten van de Tour de France en kies de datum voor jouw evenement op basis van de spannendste (berg)ritten

De programmatie

De Tour de France op groot scherm + gezellige bar

Franse chansons of elektro!

Ga helemaal los met je randanimatie: Scheer je benen en word een echte coureur, een presentator in koersoutfit, koers op rollen, pronostiekjes … Denk ook aan les petites: een fietsparcours op lena-fietsjes …

Horeca

Voorzie een bar op je terrein voor de dorstige koersliefhebbers. Of werk samen met een stamcafé. Dan kan je de stoeltjes en parasols gebruiken van de café-uitbater en hoef je niet te kijken voor extra werkhulp bij de bar.

Denk na over de typische Franse dranken: Ricard, Franse wijn, …

Vraag parasols en standstoeltjes aan bij je de brouwer. Of neem contact op met de vertegenwoordiger van Ricard of ander merk. Ze helpen jouw evenement met veel plezier! (strandstoelen parasols, bierkaartjes, plateau’s, etc.)

Leen de nodige tafels bij de uitleendienst in je buurt.

Vergeet de vergunning om drank te verkopen niet

Communicatie

Verspreid aantrekkelijke flyers en affiches bij lokale handelaars, de bibliotheek, café’s, jeugdhuizen, fietsclubs, wielertoeristen, sportclubs, etc.

Maak een Facebook-event aan (en hou die levendig), geef je activiteit een plek op Uit in Vlaanderen, wattedoen.be en andere kalendersites…

Kondig je Koer de France aan via mailing bij al jouw kennissen, nieuwsbrieven …

Vergeet de pers niet. Verstuur een eerste persbericht om de Koer de France voor te stellen, en stuur een herinnering de dag voor je activiteit. Ook nà het evenement kan je een verslagje (mét sfeervolle foto’s) versturen. Neem ook even de moeite om te bellen naar enkele lokale journalisten. Vaak krijgen ze honderden persmededelingen in hun mailbox, en één telefoontje doet vaak wonderen.

Probeer opgenomen te worden in de kalender van het lokaal gemeenteblad.

Technisch

Voorzie voor de optredens een goede geluidsinstallatie, microfoon, … Ook bij je regionale uitleendienst kan je terecht voor deze installaties.

Een kwalitatief scherm is de basis van de Koer de France. Naar de Tour kijken met slechte kwaliteit wil niemand. Een goed scherm kost echter geld.

Aanvragen

Vraag je evenement aan bij de gemeente en politie

Doordat er artiesten komen spelen en muziek afspeelt, ben je verplicht om dit bij Sabam aan te geven. Dien je aanvraag in via sabam.be
Sabam is een Belgische vereniging van onder andere auteurs, tekst- en liedjesschrijvers, componisten en uitgevers. Ze int, verdeelt en beheert alle auteursrechten in België

In sommige gemeenten moet je ook een drankvergunning hebben

Extra sfeer(en) de dag zelf

Niets past zo bij dit evenement als Franse chansons! Denk na en verzamel de beste Franse muziek.

Daag je publiek uit om de Tour de France te fietsen! Ga bij je lokale kringwinkel om hometrainers. Heb je wat meer budget? Zorg voor koers op rollen.

Maak het Frankrijk-gevoel bij het publiek nog sterker en versier de locatie met vlaggetjes, veel rood-wit-blauwe kleuren, ballonnen, zonnetjes uit karton, bloemetjes

Voorzie tenten boven het podium en boven het scherm. Als het regent kan je de koers blijven uitzenden en de optredens laten doorgaan.

Volksspelen mogen zeker niet ontbreken op de Franse koer. Denk na over verschillende volksspelen, zoals petanque, sjoelbakken, … Er heeft wel iemand in de buurt een volksspel liggen of vraag het aan bij de uitleendienst. Of een petanque vereniging van de buurt kan je ook verder helpen (meer partners = diverser publiek)

Ga opzoek naar leuke artiesten die het evenement helemaal afmaken. Franse artiesten zijn een pluspunt!

Contacteer wielerverzamelaar Eddy Verbust voor de beste Koer de France editie ooit!

Hou rekening met

Je kan geen maand lang de Tour de France op groot scherm tonen. Kies daarom de drie spannendste bergetappes van de Tour uit om tijdens Koer de France te tonen. Voorzie een pronostiek op een krijtbord waar iedereen telkens mee is in het verhaal van de Tour.

De kosten kunnen nogal hoog oplopen wanneer je alles alleen wil organiseren (Sabam, bar opstellen, artiesten, projectiemateriaal huren, stoelen huren, drinken en eten,…). Daarom, een extra warme oproep om voor jouw Koer de France de handen in elkaar te slaan met andere verenigingen en partners. Bovendien bereik je meteen een veel groter publiek.

Vergeet zeker geen subsidies en sponsoring aan te vragen! (bij je gemeente, …)

Over de kostprijs

Sabam, artiesten, decoratie, huur materiaal… kunnen al gauw oplopen wanneer je geen partners betrekt bij de organisatie. Probeer de toegang gratis te houden, en je opbrengst te halen uit de verkoop van drank en eten.

Vraag daarnaast zeker sponsoring aan (strandstoelen van de brouwer, een deal met de firma van het scherm, geld van de nationale loterij, …) en probeer ook subsidies te krijgen van je gemeente. Je provinciaal secretariaat helpt je met plezier!

Over de medewerkers

Je hebt helpende handen nodig het bemannen/bevrouwen van de bar en/of een stand van eten, opstellen en inrichten van je terrein (stoelen, logistiek materiaal, bar, vlaggetjes, opvangen van de artiesten, …), iemand aan het onthaal, …

Maar ook voor het vooraf reclame maken. Verdelen van flyers, zoeken naar partners die je Koer de France willen helpen promoten, perscontacten onderhouden, online reclame…

Het is tof als je een presentator vindt die in koersoutfit sfeer op het plein brengt. Tip: Kenny van Compagnie Amai!

Extra info

Het is helemaal niet moeilijk! Iedereen kan het!

Wees eventjes een fransman/vrouw die een koer omtovert tot een gezellig Frans pleintje.