Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Duurzaamheid

Kledingruil

Een kledingruil kan een leuke en duurzame manier zijn om nieuwe kleding te verkrijgen zonder geld uit te geven en tegelijkertijd je oude kleding te recyclen. Want wat jij als afdankertjes beschouwt, betekent voor iemand anders een frisse wind in zijn/haar kleerkast. Hieronder vind je enkele stappen om een succesvolle kledingruil te organiseren:
Inhoud

Ben je uitgekeken op je kleerkast, maar staat je bankrekening alarmerend in het rood? Je hoeft niet holderdebolder naar de Primark te hollen voor een weinig ‘proper’ made in Bangladesh-shirt of je in alle bochten van een extra flexi-job wringen om wat geld bij te verdienen. Ga aan het ruilen met je buren en vrienden! Want wat jij als afdankertjes beschouwt, betekent voor iemand anders een frisse wind in zijn/haar kleerkast. Duurzaam, leuk en stylish!

Hoe begin je eraan?

1. Plan de kledingruil: Kies een geschikte moment en locatie voor de kledingruil. 
Ideale moment om een kledingruil te plannen? Bij het begin van de lente, wanneer het kriebelt om een nieuw jurkje aan te trekken of een paar kleurrijke sneakers te showen. Of organiseer gewoon een kledingruil voor elk seizoen.

2. Promotie: Nodig vrienden, familieleden, buren en collega's uit. Zorg ervoor dat je voldoende mensen uitnodigt, zodat er genoeg kleding is om uit te kiezen. Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen om een kledingruil bekend te maken, een simpel FB-event is al genoeg! Maar vooral: praat erover, nodig vrienden/vriendinnen uit en vraag vrienden/vriendinnen dat ook te doen.
Wil je niet enkel digitale promo voeren, maar ook enkele flyertjes verspreiden? Klop even aan bij een kopiecentrum of drukker in de buurt, misschien wil deze wel sponsoren.

3. Stel regels op: Het is belangrijk om regels op te stellen, zodat de ruil soepel verloopt. Bijvoorbeeld: elke deelnemer mag slechts een beperkt aantal kledingstukken inbrengen, de kleding moet schoon en in goede staat zijn, enzovoort.

4. Nodig deelnemers uit om kleding mee te nemen: Vraag de deelnemers om kledingstukken mee te nemen die ze niet langer dragen, maar die nog steeds in goede staat zijn. Het is handig om vooraf af te spreken welke soort kledingstukken worden geaccepteerd (zoals alleen dameskleding).

5. Sorteer de kleding: Sorteer de kleding op maat en type. Je kunt bijvoorbeeld aparte stapels maken voor shirts, broeken, jurken, enzovoort. Zorg voor een mooie presentatie.

6. Laat de deelnemers winkelen: Geef de deelnemers voldoende tijd om door de kleding te bladeren en te kiezen wat ze willen. Voorzie wat plekjes waar mensen zich discreet kunnen omkleden en hun favoriete stukken kunnen passen. Met enkele fleurige lakens kan je al heel makkelijk enkele pashokjes maken. Voorzie ook spiegels!

7. Ruim op: Als de kledingruil voorbij is, laat dan de deelnemers de kledingstukken die ze niet willen hebben weer meenemen en zorg ervoor dat alle overgebleven kleding wordt gedoneerd of gerecycled.

Extra's

Zorg ervoor dat mensen zin hebben om te blijven plakken! Niets werkt beter dan wat drankjes en simpele hapjes (zelfgebakken koekjes, verse vruchten, smoothies, cocktails,…).

Misschien kan je een photoshoot koppelen aan je kledingruil? Kan iedereen meteen zijn nieuwe outfit showen en krijg je extra live-aandacht op sociale media!

Schijnt de zon? Ga naar buiten, maak het gezellig, hang wat lampionnetjes en vlaggetjes, breng picknickdekens mee,… Gaat het om een openbare ruimte?

Misschien ken je wat mensen die ook kleren kunnen herstellen? Als je een elektriciteitsaansluiting kan voorzien, kan je misschien ook enkele naaimachines opstellen. Blouses met een knoopje af, broeken die te lang zijn,… kan je meteen fixen of pimpen. En bovendien kunnen mensen elkaar nieuwe dingen aanleren.

Hou rekening met

Maak duidelijke afspraken over "de overschot". Wil je dat mensen alles terug meenemen wat ze niet kwijtraakten? Of schenken jullie de rest aan een Kringloopwinkel?

Over de medewerkers

Vooral voor de promotie op voorhand is het belangrijk om alle registers open te trekken. De dag zelf heb je aan enkele verantwoordelijken die een oogje in het zeil houden genoeg.