Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Duurzaamheid

Kledingruil

Ga aan het ruilen met je buren en vrienden! Want wat jij als afdankertjes beschouwt, betekent voor iemand anders een frisse wind in zijn/haar kleerkast.
Inhoud

Ben je uitgekeken op je kleerkast, maar staat je bankrekening alarmerend in het rood? Je hoeft niet holderdebolder naar de Primark te hollen voor een weinig ‘proper’ made in Bangladesh-shirt of je in alle bochten van een extra flexi-job wringen om wat geld bij te verdienen. Ga aan het ruilen met je buren en vrienden! Want wat jij als afdankertjes beschouwt, betekent voor iemand anders een frisse wind in zijn/haar kleerkast. Duurzaam, leuk en stylish!

Hoe begin je eraan?

Very simple, prik een datum met wat buren en vrienden en vertel zo veel mogelijk mensen over je plan. Ideale moment om een kledingruil te plannen? Bij het begin van de lente, wanneer het kriebelt om een nieuw jurkje aan te trekken of een paar kleurrijke sneakers te showen. Of organiseer gewoon een kledingruil voor elk seizoen

Denk er niet te veel over na, een kledingruil is leuk wanneer het organisch en ongedwongen verloopt. Concentreer je daarom vooral op de promotie op voorhand en laat het de dag zelf zijn eigen weg maar vinden. Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen om een kledingruil bekend te maken, een simpel FB-event is al genoeg! Maar vooral: praat erover, nodig vrienden/vriendinnen uit en vraag vrienden/vriendinnen dat ook te doen.

Voorzie wat plekjes waar mensen zich discreet kunnen omkleden en hun favoriete stukken kunnen passen. Met enkele fleurige lakens kan je al heel makkelijk enkele pashokjes maken. Voorzie ook spiegels!

Zorg ervoor dat mensen zin hebben om te blijven plakken! Niets werkt beter dan wat drankjes en simpele hapjes (zelfgebakken koekjes, verse vruchten, smoothies, cocktails,…). En je kan er nog wat geld aan over houden om je lokale Curieuskas een beetje te spijzen. Vraag aan enkele (bevriende) lokale artiesten of ze eventjes komen spelen, maar vermijd muziekgroepjes die een flinke duit kosten.

Misschien kan je een photoshoot koppelen aan je kledingruil? Kan iedereen meteen zijn nieuwe outfit showen en krijg je extra live-aandacht op sociale media!

Schijnt de zon? Ga naar buiten, maak het gezellig, hang wat lampionnetjes en vlaggetjes, breng picknickdekens mee,… Gaat het om een openbare ruimte? Vergeet niet de politie in te lichten en alle nodige vergunningen aan te vragen bij de gemeente.

Misschien ken je wat mensen die ook kleren kunnen herstellen? Als je een elektriciteitsaansluiting kan voorzien, kan je misschien ook enkele naaimachines opstellen. Blouses met een knoopje af, broeken die te lang zijn,… kan je meteen fixen of pimpen. En bovendien kunnen mensen elkaar nieuwe dingen aanleren.

Wil je niet enkel digitale promo voeren, maar ook enkele flyertjes verspreiden? Klop even aan bij een kopiecentrum of drukker in de buurt, misschien wil deze wel sponsoren. Layout, dat weet je, gebeurt gratis op het provinciaal Curieussecretariaat.

Hou rekening met

Maak duidelijke afspraken over "de overschot". Wil je dat mensen alles terug meenemen wat ze niet kwijtraakten? Of maak je vooraf een afspraak met een lokale kringwinkel om alles op te halen?

Over de medewerkers

Vooral voor de promotie op voorhand is het belangrijk om alle registers open te trekken. De dag zelf heb je aan enkele verantwoordelijken die een oogje in het zeil houden genoeg.