Kosten

4

Moeilijkheid

Voor de vrijwilligers of groepen die op zoek zijn naar een uitdaging. Deze activiteiten vragen veel inzet van mensen en middelen.

Thema's

Duurzaamheid

Kamperen in de stad

Richt een tijdelijke sfeervolle kampeerplaats in in jouw stad. Het is de ideale ontmoetingsplek en unieke kans om te overnachten op een bijzondere plek.
Inhoud

In meer en meer steden nemen mensen het initiatief om tijdelijke sfeervolle kampeerplaatsen in te richten. Het is behalve de ideale ontmoetingsplek voor bezoekers en locals, ook een unieke kans om te overnachten op een bijzondere plek. Pret verzekerd! Eindelijk kan je die tent, die onder het stof op zolder ligt, nog eens bovenhalen!

Je kan hier zo ver in gaan als je zelf wil. Maar één ding staat vast: sfeervolle en kleurrijke lichtslingers zijn verplicht! Laat je inspireren door bestaande stadscampings en breng de staycation binnen in jouw wijk! Je kan er komen overnachten met je eigen tent, of je kan er een huren. En eens je uitgeslapen bent, hoef je je niet te vervelen. Zo kan je bijkomend heel wat activiteiten aanbieden, zoals workshops, sportsessies en optredens. Op deze manier maak je er een heus mini buurtfestival van!

Hoe begin je eraan?

Eerst en vooral prik je samen met enkele mede enthousiastelingen een concrete datum tijdens de warme zwoele zomermaanden. Het mag niet te koud zijn aangezien mensen in hun tentje moeten overnachten. Ga in gesprek met het gemeentebestuur om na te gaan waar je de camping zou kunnen opstellen in de openbare ruimte. Zij gaan hier het meeste verstand van hebben. Stel dat je oog gevallen is op een leuk grasveld, ga dan zeker na in hoeverre het toegelaten is hier iets te organiseren.

Eens je een de perfecte campingspot gevonden hebt, kan je overgaan naar stap 2 in het hele organisatorische gebeuren. Zo moet er nagedacht worden over verschillende zaken: het huren van (ecologisch) sanitair, de installatie van een bar & keuken, eten, drinken, duur van het kamperen, georganiseerde activiteiten, een gezellig kampvuur, muziek, DJ, filmavondje, enzoverder. Hoe groot je het kamperen maakt, hangt helemaal van jezelf af. Maar hou rekening met de hoeveelheid hooi op je vork. Bespreek dit zeker samen in een team en maak een strak plan op met duidelijke deadlines. Contacteer ook hier zeker het gemeentebestuur en mail gerust even eerder georganiseerde campings. Zij kunnen je zeker ook wat nuttige tips bezorgen (lijstje onderaan bij meer informatie).

Begin bijvoorbeeld met het contacteren van lokale samenwerkingspartners. Deze zijn niet alleen handig om de kost te drukken, maar het maakt het groepsgevoel ook beter. Op deze manier maak je je camping ook laagdrempeliger. Ga langs bij lokale bakkers, restaurants, cafeetjes, etc. en bespreek je concept. Er gaan er sowieso enkelen staan springen mee te werken! Dit zorgt bovendien ook voor hen voor leuke reclame.

Als camping kan je een verscheidenheid van slaapmogelijkheden aanbieden. Oftewel neemt iedereen een tentje mee. Maar misschien kunnen er ook tenten gehuurd worden? Of maak je er iets groots van en voorzie je oldschool caravans? Je kan hier zover in gaan als je zelf wil.

Hou rekening met

Deze activiteit heeft nood aan promo promo promo. Maak genoeg reclame via verschillende kanalen zoals facebook, instagram, het lokaal nieuwsblad, mailtjes, enzoverder. Ook kan je een echte festivalposter ontwerpen om je idee in de belangstelling te zetten. Deze poster geeft nog eens alle informatie ivm inschrijven en het concept en op deze manier behoud je als organisator een goed overzicht!

Over de kostprijs

Je kan een basistarief van bijvoorbeeld 5 euro vragen per deelnemer. Hier komen extra kosten bij indien de buurtbewoners mee willen ontbijten of brunchen. Ook voor de promo (flyers en affiches) zal er een kost zijn. De kosten voor een drankje op het feest kan je drukken door lokale samenwerkingspartners te zoeken zoals de plaatselijke bakker of slager. Ook Oxfam biedt goedkope opties aan. Ga hier zeker in gesprek en ga na wat de verschillende opties zijn.

Indien je er een heus festival van maakt, dan moet je er rekening mee houden dat je veel drank voorziet in een (duurzame) zomerbar. Ook muziek, DJ(installatie), het huren van een DJ, snacks, etc. zijn bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden.

Over de medewerkers

Voor het organiseren van deze activiteit kan je heel wat hulp gebruiken, het is namelijk heel arbeidsintensief. Er komt toch heel wat organisatietalent bij kijken dus het kan alleen maar in je voordeel werken genoeg volk te hebben om alles te regelen. Het samen organiseren zorgt bovendien voor een gevoel van samenhorigheid en betrokkenheid, wat alleen maar het teamgevoel versterkt! Win-win situatie!

Extra info

Indien je het wat simpeler wil houden en puur wil focussen op het gezellig samen camperen zonder te veel extra’s erbij, dan is paalkamperen misschien een optie voor je! Zoek een idyllische plek bij jou in de buurt waar je eenvoudig je tent of hangmat kan uitgooien. Wandelaars of fietsers die er passeren en hun tent willen opzetten, kunnen dat doen zonder reservering, voor maximum 48 uur. Het enige wat jij als initiatiefnemer voorziet is een paal waar kampeerders water en stroom kunnen halen. En bij voorkeur een vuurplaats en composttoilet. Dit is een initiatief waar meer instanties bij betrokken zijn dan enkel een simpele aanvraag bij de gemeente. Maar wat een resultaat!

Leuke voorbeelden van campings die eerder hebben plaatsgevonden zijn:

Kamping Kontiki in Antwerpen https://www.kampingkontiki.net/?fbclid=IwAR3QkNiGChjj7PYwvSdKfGTIFqFjlmWADTneNVMduzORDN4YwMsrbZi2u0Q

Bivak Urban Camping https://nl.ulule.com/bivak-urbancamping/

LEUVEN Kamping Kontact https://www.kampingkontakt.be/