Kosten

3

Moeilijkheid

Er is geen moeilijkheidsgraad bepaald voor deze activiteit.

Thema's

Verbinding

Guerilla speeltuin

Een guerrillaspeeltuin op een verwaarloosd stukje grond is een krachtig signaal om dat saaie pleintje te upgraden naar een volwaardig familiepark.
Inhoud

Een guerrillaspeeltuin op een verwaarloosd stukje grond is een krachtig signaal om dat saaie pleintje te upgraden naar een volwaardig familiepark. Jouw pop-upactie groeit misschien uit tot een permanente speeltuin.

Hoe begin je eraan?

Is er bij jou in de buurt een vergeten stukje grond? Een pleintje of parkje waar niemand ooit gaat zitten of rondhangen omdat het er saai, afgeleefd of lelijk is? Dat is de ideale plek voor een guerilla-speeltuin.

Op Pinterest vind je 1000 ideeën, maar dat een mooie grote boom gemaakt is voor een schommel. Dat je met paletten wonderen kan verrichten en oude autobanden een must zijn, had je misschien zelf ook wel al bedacht. Maak het niet ingewikkelder dan nodig, kinderen hebben fantasie en alles ,echt alles, kan voor hen een piratenschip zijn.

Hou rekening met

Betrek de buurt zoveel mogelijk, zo voorkom je sluikstorten, vandalisme, enz. De buurtbewoners houden een oogje in het zeil en voelen zich mede-eigenaar van het project. Idealiter krijg je ook hulp van een een aantal sjor-helden van de naburige scouts.

Organiseer alleszins een aantal ontmoetingsmomenten op het pleintje. Een potluck, een buurtfeest, een winterbar, speelstraat in de aangrenzende straten. Hoe meer het park een ontmoetingsplek wordt hoe groter je kans maakt op een definitieve oplossing.

Voorzie op het pleintje ook voldoende afvalbakken.

Vergiffenis krijgen is gemakkelijker als toestemming krijgen. Een guerilla-actie is in principe een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit wil zeggen dat je vooraf geen toestemming vraagt. Vind je dit te spannend? Dan kan je de guerilla- speeltuin maar voor één dag (of weekend) inrichten, veel pers en buurtbewoners uitnodigen en je gemeentebestuur tot actie inspireren .

Als je achteraf alles netjes opruimt, zal de vergeving er nog sneller komen. ;-)

Over de kostprijs

We moedigen heel fel aan om met recup-materiaal te werken. Paletten en autobanden zijn redelijk gemakkelijk vast te krijgen

Over de medewerkers

Als je echt voor een pop-up-speeltuin wil gaan die je op vrij korte tijd weer wil opruimen, stel je best op voorhand een team samen. Is het een ideetje dat tijd krijgt om te groeien, dan kan je er ook alvast met een klein groepje aan beginnen en nieuwsgierigen aanspreken om volgende keer mee te helpen.