Kosten

3

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Verbinding

Laat gevels spreken

Wat leeft er achter de façade van een huis? Laat gevels spreken en vraag je buren om een portret van hun gezin achter het venster te hangen
Inhoud

Wat leeft er achter de façade van een huis? Laat gevels spreken en vraag je buren om een portret van hun gezin achter het venster te hangen. Meerdere buurten in verschillende steden (Gent, Mechelen …) experimenteren al met gelijkaardige sociale fotoprojecten. Het maakt bovendien de drempel lager voor buren om elkaar te leren kennen.

Heb je meer voeling met poëzie dan met fotografie? Dan kan je elk huisgezin ook in woord vatten in plaats van in beeld. Gebruik bijvoorbeeld de ramen van elk huis om lange zinnen te maken die zich voortbewegen langsheen de huizenrij! Of een inspirerend gedicht achter je venster hangen kan ook zorgen voor een gevoel van instant verwondering en verzachting in je buurt. Er kunnen ook met krijt tekeningen gemaakt worden op de gevels om zo een warme boodschap verspreiden. Niets zo leuk als hier en daar een leuk gedicht of tekening in je straat.

Hoe begin je eraan?

Deze inspirerende actie heeft enkel gemotiveerde & enthousiaste buren nodig. Ga langs bij je buren en leg uit wat er precies verwacht wordt en de rest gaat vanzelf! Neem bijvoorbeeld om je buren te prikkelen enkele voorbeeldfoto’s mee van eerdere projecten om ze een duidelijk beeld te geven.

Hou rekening met

Hou er wel rekening mee dat niet iedereen ervoor openstaat zomaar privé foto’s te delen. Dit kan een grote stap zijn dus benadruk zeker dat er andere opties mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de raam-of gevelpoëzie. Ook belangrijker wanneer je werkt met prachtige krijttekeningen is het wispelturige weer! Hou buienradar even in de gaten voor je je hart en ziel smijt in het creatieve proces.

Over de kostprijs

Buiten de aankoop van speciale stiften of stoepkrijt is dit een zeer goedkope activiteit! Haal de creativiteit in jezelf naar boven

Extra info

Ben je super ambitieus en wil je nog een stapje verder gaan? DAT KAN! Zo kan je er ook voor kiezen aan de hand van videokunst je buren te verrassen, te laten stilstaan, te doen nadenken en te laten genieten. Aan de hand van een zelfgemaakte (simpele) projectie of via een kunstenaar kan je dit doen. Je projecteert op deze manier bewegende beelden of poëtische woorden op een saaie grijze geven of bushokje en maakt de buurt op deze manier net iets vrolijker. Je kan hier zelf kiezen hoe ambitieus je bent! Een simpele kleine projectie kan al snel het gevoel van een groots lichtfestival uitlokken.