Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Duurzaamheid

Geefkast

Dat is de perfecte manier om spullen met elkaar te delen en je ongebruikte spullen nieuw leven te geven.
Inhoud

Wanneer je thuis eens aan deftig het opruimen slaat, ontdek je al gauw hoeveel spullen je in huis hebt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. . Een geefkast kan dan een perfecte manier zijn om deze spullen met elkaar te delen, en je ongebruikte spullen nieuw leven te geven. Geven en nemen, met respect voor elkaar. Bovendien verhinderen we samen dat die afvalberg nog groter wordt.

Hoe begin je eraan?

Zoek een geschikte locatie. Installeer een geefkastje aan jouw gevel of in het koffiehuis in jouw straat. Een plek waar wel wat sociale controle is. Verhinder dat je geefkastje een dumpplek voor afval wordt, door duidelijk te communiceren wat de bedoeling is. Spullen die gedoneerd worden, moeten in goeie staat zijn.

Sfeerzetting is heel belangrijk. Zoek een leuke vitrinekast, of schilder ze in aantrekkelijke kleuren.

Hang bij je geefkast ook een zoekertjesmuur, waarbij je onhandige mensen kan matchen met mensen die handig zijn met een gereedschapskist of naaimachine.

Als je geefkast een tijdelijk initiatief is, kan je samenwerken met de kringwinkel in jouw buurt. Vraag of ze mee willen promo voeren voor. In ruil kan je de afspraak maken om nà jouw pop-up-geefkast, alle spullen die overbleven, aan de Kringwinkel te schenken.

Hou rekening met

Hang duidelijke richtlijnen op bij je geefkast. Vraag om bewust te kiezen wat je weggeeft, en geen rommel te komen dumpen. Een geefkast is geen containerpark.

Over de kostprijs

Een antieken kast die je een beetje moet pimpen en wat flyers die je geefkast enige bekendheid geven.

Tips

Je neemt best af en toe een kijkje bij jouw geefkast, kwestie dat de boel er een beetje proper blijft, spulletjes niet te lang blijven liggen, af en toe wat nieuwe spullen hun weg vinden naar de kast …