Kosten

4

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Verbinding

Factcheck

Kloppen de krantenkoppen en populaire beweringen? Leg ze voor aan een expert en laat het hen uitleggen hoe de vork in de steel zit.
Inhoud

“Een vluchtelingengezin met twee kinderen die naar het OCMW gaat krijgt 3168 euro per maand en een woning.”

“Armoede verkort levensduur met twee jaar en dat is meer dan een hoge bloeddruk of obesitas.”

“Saudische vrouwen maken een ‘gigantische’ sprong voorwaarts.”

“De kans dat je in België kanker krijgt, is groter dan elders.”

Bij een avondje Factcheck, halen we quotes uit de krant, populaire beweringen … en leggen ze voor aan een expert. Klopt dat, wat beweerd wordt? Of is het maar gedeeltelijk waar? Hoe beïnvloeden die beweringen onze blik op de samenleving?

Hoe begin je eraan?

5 sprekers krijgen elk 12 minuten het podium om een quote te factchecken. De quote wordt geprojecteerd met verwijzing naar het artikel waaruit de bewering gehaald werd. Bij aanvang van zijn/haar betoog kan de Factchecker even polsen bij het publiek, wat zij denken over de quote.

Selecteert 5 quotes of krantenkoppen en zoekt een expert om deze te factchecken. Een expert kan een academicus zijn die onderzoek deed of doet naar deze materie of een ervaringsdeskundige die met een nuchtere en realistische kijk populaire beweringen als quatch kan afdoen of helemaal kan be-amen.

De Factchecker mag de quote weerleggen op een manier die hem/haar het meest ligt. Hij/zij moet er wel op een gedreven manier onderzoek naar gedaan hebben en de quote overtuigend weerleggen, nuanceren of bevestigen. Bij voorkeur houdt de Factchecker op het einde van zijn/haar betoog dan ook een bordje in de lucht met “waar”, “niet waar” of “gedeeltelijk waar”.

Duik even in de krant, en je selecteert zelf ongetwijfeld een 10 tal mogelijke quotes en onderwerpen. Of contacteer Curieus om in de longlist van thema’s en quotes te duiken. Samen stellen we een sterke line-up samen, voor een avond vol kleine, maar verzadigende porties brainfood.

Hou rekening met

Balans in de sprekers - All male white panels zijn niet meer van deze tijd. Stel een diverse line-up samen: gender, achtergrond, opleiding. Kies niet altijd voor de klassieke experten. Experten zijn bovendien niet alleen academici, maar ook ervaringsdeskundigen of mensen uit het werkveld. Neem zeker een kijkje op onze Fresh Faces databank voor jonge sprekers.

Balans in de thema’s - Kies voor een mix aan zware en lichtere thema’s. Anderhalf uur hard core wetgeving of fysische wetmatigheden, daar boei je niet meteen een breed publiek mee. Maar net de afwisseling aan thema’s en de beknoptheid van de sessies maakt de avond zo sterk.

Over de kostprijs
  • Je locatie

  • faire vergoeding voor je sprekers

  • promotie