Kosten

3

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Solidariteit

Faalverhaal

Een avond avond vol plaatsvervangende schaamte, wegpinken van tranen en een hier en daar een lachkramp.
Inhoud

We smullen van Hollywoodiaanse verhalen waarbij mensen leren uit hun fouten en ze betekenis geven aan hun eigen mislukkingen. Maar wat als … Wat als falen nu eenmaal soms gebeurt, maar nergens voor nodig is. Brute pech of toeval. Net zoals succes.

Hoe begin je eraan?

Succes dwing je af, als je maar hard genoeg werkt. Tegenslag is deel van de roem, je krabbelt overeind en herrijst als een feniks. What doesn’t kill you, makes you stronger. Je kan pas écht slagen in het leven door te leren uit je fouten. Of niet? We smullen van dit soort Hollywoodiaanse verhalen en geven graag veel betekenis aan de mislukkingen van het leven. Maar wat als … Wat als falen nu eenmaal soms gebeurt, maar nergens voor nodig is? Brute pech of toeval. Net zoals succes.

Met FAALVERHAAL willen we het taboegeurtje rond mislukken weghalen en het weer de betekenis geven die het verdient. Af en toe is het gewoon verdomd ambetant, vaak hilarisch, soms oprecht triestig en een enkele keer leren we er iets van.

Op een Faalverhaal-avond leggen enkele bekende en minder bekende Vlamingen hun ziel bloot en vertellen hun persoonlijke Faalverhaal. Een onderhoudende avond vol plaatsvervangende schaamte, wegpinken van tranen en een hier en daar een lachkramp.

Sluit de avond af met een open mic onder het motto ‘what happens in FAALVERHAAL stays in FAALVERHAAL’. Wie durft zijn eigen Faalverhaal vertellen?

Locatie:

Een Faalverhaal-avond werkt het beste in een informele café-opstelling. Zoek dus een zaaltje dat je gezellig kan maken.

Sprekers:

De ideale Faler is een getalenteerde verteller, maar ook iemand die zichzelf niet te serieus neemt. Er zijn zo van die mensen die elke Faalverhaal kunnen ombuigen tot een gloriemoment voor zichzelf: die zoeken we niet, nobody likes a show off! Iemand met een gezonde dosis zelfrelativering en wat gevoel voor humor is dan weer ideaal. Vraag mensen met een heel verschillende achtergrond en verschillende podiumervaring: een comedian, schrijver, professor, poetry slammer ... Hoe meer diversiteit bij de falers, hoe groter de kans op een boeiende avond. 4 à 5 sprekers per avond zijn perfect.

De ideale presentator heeft dat tikkeltje meer: empathie! Hij weet wanneer hij een troostend applaus moet vragen, kan een ongemakkelijke situatie luchtiger maken met een grapje of zwijgt eventjes nederig als de situatie erom vraagt. Het is ook fijn om de Faalverhaal-avond op gang te trappen met een verhaal van de presentator zelf.

Wil je de avond afsluiten met een ‘open mic’? Dan kan de presentator na de laatste spreker (of tussen elke spreker) vragen of er iemand uit het publiek iets wenst te delen. Uiteraard weet je niet wat er zal komen, maar over het algemeen is het mededogen en de solidariteit vanuit de zaal hartverwarmend.

Logistiek:

Logistiek hoeft zo’n avond niet erg ingewikkeld te zijn: met een podium en een micro kom je al een heel eind.

Hou rekening met

Wil je tijdens het wisselen van de Falers graag een toepasselijk muziekje op de achtergrond? Zoek op Spotify de Faalverhaal-playlist van Curieusvzw op. Een geweldige playlist vol blunderhits!

Let op, wanneer je muziek speelt, moet je ook wel Sabam betalen.

Of wil je op de achtergrond een slideshow met Faalfoto’s? Ga eens kijken op de Facebookpagina of Instagram van Faalverhaal voor inspiratie...

Extra info

Vragen, tips voor sprekers, hulp bij de uitwerking …? Aarzel niet om contact op te nemen met Dietlinde van Curieus, zij weet werkelijk alles over falen!