Kosten

4

Moeilijkheid

Er is geen moeilijkheidsgraad bepaald voor deze activiteit.

Thema's

Cultuur

Etalagewandeling

Lokale kunstenaars krijgen een podium in etalages van handelszaken doorheen het centrum van jouw wijk.
Inhoud

Een artistieke etalagetour brengt kunst bewust dichter bij de mensen in de straat”. Lokale kunstenaars krijgen een podium in etalages van handelszaken doorheen het centrum van jouw stad of dorp. Een unieke samenwerking tussen kunstenaars, handelaars en toeschouwers.

De toeschouwers krijgen als het ware op een presenteerblaadje verschillende kunstdisciplines aangeboden. Want zowel poëzie, schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, fotografie, grafiek, literatuur... kunnen een plaatsje krijgen de etalages van de plaatselijke winkels. Handelaars krijgen de kans om met hun “gepimpte” etalage mensen aan te spreken die anders nooit over de vloer zouden komen van hun zaak.

Hoe begin je eraan?

De voorbereiding?

Spreek zo veel mogelijk handelaars en artistieke talenten aan. Zo maak je al wat mensen warm voor Etalagewandeling, nog voor je het project officieel lanceert.

Stel een duidelijk document op met een omschrijving van je project, doel en afspraken.

De inschrijvingen laat je best opvolgen door één iemand van je werkgroep.

Organiseer een infovergadering met geïnteresseerde/deelnemende kunstenaars. Leg uit welke organisatie je bent en wat je doel is. Verzamel er de gegevens van de kunstenaar en zijn werk. Praat over de specifieke voorwaarden nodig: elektriciteit, afmetingen, belichting...).

Begin al volle petrol met promo: verspreid flyers en affiches (met namen van handelaars/kunstenaars) bij alle deelnemende handelaars, bibliotheek, stadhuis, academies, cafés, uitinvlaanderen,...

Maak met de handelaars afspraken op logistiek vlak: opmeten etalages, checken belichting, elektriciteit... Zijn er haakjes om iets op te hangen...

Leg de officiële puzzel... Het zal een huzarenwerkje zijn, maar match de kunstenaars met de etalage die hij/zij kan inrichten.

De pers! Stel een persbericht op en licht toe wat De Etagalewandeling is.

Hoe zie je de feestelijke opening? Denk goed na hoe je dit leuk kan aanpakken. Nodig je kunstenaars, handelaars, samenwerkingspartners, leden... uit voor openingsreceptie.

PROMO PROMO PROMO over de hele tour voer je voor elke inwoner: flyeren aan stations, cafés, handelaars... en babbel erover tot het je oren uitkomt. Je kan nooit genoeg reclame maken voor je evenement!

Hou rekening met

Breng alle kunstenaars en handelaars op voorhand al eens in contact met elkaar. Dat maakt de samenwerking een pak prettiger.

Zorg dat je tijdens de loop van Etalage Curieus minstens elke etalage/handelaar één keer bezocht.

Bedank na afloop de hele vrijwilligersploeg, alle handelaars, alle kunstenaars. Misschien kan je een tastbaar aandenken schenken aan de handelaars: een sticker op zijn etalage, een mascotte in zijn winkel...

Hou een catalogus bij met alle contactgegevens. Altijd handig voor een volgende editie, zo begin je niet telkens van voor af aan...

Evalueer na afloop met alle partners. Wat kan beter, waarmee rekening houden?

Over de kostprijs

Openingsavond. Dit kan je zo goedkoop of duur maken naar eigen wens.

Heel veel promomateriaal. Denk aan flyers, affiches of tentoonstellingsbrochures.

Over de medewerkers

Heb je hier veel volk voor nodig? Ja.

Het is een bijzonder arbeidsintensief project, maar de uitstraling is dan ook heel groot.

Contacten leggen, handelaars aanspreken, contacten leggen, kunstenaars zoeken, die 2 matchen, etalages opmeten, promo voeren...

Maar het resultaat is wel meer dan de moeite waard!

Extra Tips!

De dag van de feestelijke opening zelf?

Zoek een fijne locatie, kleed deze sfeervol aan, verzorg fijne hapjes en drankjes, ontvang je sprekers en muziekgroepje... Wanneer één van de etalages een grote ruimte herbergt, lijkt het logisch de receptie daar te houden.

Kon je een feestelijke fanfare strikken? Stippel dan een opzwepende tournee uit langsheen enkele handelaars om een tipje van de sluier te lichten.