Kosten

5 euro/deelnemer

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Verbinding

Een mozaïek van kijkdozen

Ga creatief aan de slag met kijkdozen!
INHOUD

Verdeel dozen doorheen de buurt, bij je buurtwerking of in je organisatie. Alle deelnemers kunnen nu creatief aan de slag en de doos schilderen, versieren, inrichten,... De kijkdozen kunnen nadien tentoongesteld worden achter het gevelraam van de deelnemer of ze kunnen samengebracht worden tot een installatie waarbij elke doos een klein verhaal vertelt; een mozaïek van kijkdozen.

HOE BEGIN JE ERAAN

Ga eerst na of er organisaties, buurtgroepen, ... willen meewerken aan jouw kijkdozenproject. Heb je een fysieke uitvalsbasis? Leuk! Dat is heel handig om het materiaal te verzamelen en te verdelen.

Bevraag de buurt: wie wil er een kijkdoos maken? Zorg ervoor dat de deelnemers hun doos op een eenvoudige manier kunnen bestellen en afhalen.

Verdeel de dozen en biedt eventueel een knutselmoment aan waarop de buurt samen kan werken aan haar kijkdozen.

Als je een installatie wil maken met alle kijkdozen, communiceer je tijdig de datum waarop de dozen weer binnengebracht moeten worden. Noteer goed welke kijkdoos van wie is en wat de boodschap is achter de kijkdoos van de deelnemer. Nadien kan je eventueel een mooie catalogus maken met alle kijkdozen, makers en een extra beetje extra informatie.

Vind je het leuker dat de dozen in de huizen mogen blijven staan? Dat is zeker ook een optie!

HOU REKENING MET

Zorg ervoor dat je een goed tijdschema maakt en communiceert, zodat de deelnemers voldoende tijd krijgen om hun kijkdoos te knutselen.

OVER DE KOSTPRIJS

De dozen kunnen aangekocht of gerecupereerd worden. Ook het creatief materiaal om de kijkdozen te knutselen kan met recuperatie materiaal.

EXTRA INFO

'De mozaïek van kijkdozen' werd georganiseerd in 2021 door STAM & Curieus in kader van 100In1Day Belgium. De installatie van kijkdozen was geïnspireerd op de ontmantelde Rabottoren in Gent. 100 buurtbewoners brachten een kijkdoos binnen en bouwden zo mee aan een toren boordevol kleine en grote stadsverhalen.