Kosten

2

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Duurzaamheid

De Groenselstroate

Tover samen met je buren de buurt om met stadstuintjes, biopluktuintjes, verticale tuintjes, ... de mogelijkheden zijn eindeloos!
Inhoud

Ontspannend, eenvoudig en gezond… Moestuinieren klinkt als muziek in de oren. Sla in het voorjaar eender welk tijdschrift open of zap voorbij de vierkante meters moestuin op tv, het zelf kweken en oogsten van groenten is geweldig hot.

Stadstuintjes, biopluktuintjes, verticale tuintjes,… schieten als paddenstoelen uit de grond. Mensen gooien zich vol enthousiasme op een moestuintje in hun eigen hof, op het balkon of op hun koer. Heel fijn, al die individuele initiatieven. Maar misschien is het nog fijner om als wijk/straat samen met je buren hier de schouders onder te zetten en een Groenselstroate te creëren?

Hoe begin je eraan?

Een aantal buren plaatst van mei tot september een kweekzak met een of meerdere groenten zichtbaar voor hun voordeur. Elke buur zorgt voor de groei, bloei en onderhoud van zijn groentezak. Op het einde van de zomer brengen de buurtbewoners alle zakken bijeen en oogsten alle groenten. De ‘oogstshow’ is de perfecte aanleiding voor een straatfeest met groentechips, groentefrietjes met dipjes,… waarbij de hele buurt kan proeven en kennismaken.

Zet je wilde groenselplannen op papier en verdeel flyers in de brievenbussen in jouw straat of bel overal aan en doe meteen je ideeën uit de doeken. Organiseer halfweg de lente een startvergadering met deelnemende of geïnteresseerde buren. Zo maak je duidelijke afspraken over elkaars verwachtingen. Van je deelnemers verwacht je dat ze zich gedurende de periode mei tot september ertoe verbinden met liefde voor hun plantjes te zorgen, water te geven, onkruid te wieden,… Geef ook meteen aan dat hun engagement voor het buurtfeest op het einde van de rit ook heel welkom is.

Verdeel begin mei wat potgrond en groenteplantjes en -zaden (pompoen, ajuin, courgette, pastinaak, rode bietjes, selder, radijsjes, paprika,… of kruiden als basilicum, oregano, peterselie,...) aan de deelnemende buren. Als initiatiefnemer kan je misschien voor een prijsje een aantal kweekzakken met logo laten maken en verdelen. Al is de ‘onaffe’ look and feel ook wel heel fijn, en maak je meteen ook heel duidelijk dat je behalve een plastic zak en wat potgrond echt niets nodig hebt om deel te nemen. Geef je deelnemers ook een mini-krijtbordje mee die je in de aarde kan prikken en waar je de naam van de geteelde groenten op kan vermelden. Sommige groenten zijn ook gebaat met een extra bloemetje in de kweekzak, om meer bijtjes en vlinders te lokken.

Spreek halfweg de zomer ook nog even af om te horen hoe het met elkaars groentjes gaat, tips uit te wisselen, en verdere afspraken te maken voor het buurtfeest. Zijn jullie allemaal ‘druk druk druk’? Gebruik je FB-pagina volop om tips uit te wisselen.

Op het afsluitend buurtfeest tijdens het oogstseizoen kan je groentesoep maken, een BBQ, groentechips of groentefrietjes.

Hou rekening met

Dit is een project waar je misschien gemeentelijke subsidies voor buurtwerking of wijkontwikkeling kan aanvragen. Echt waar, doen!

Laat je initiatief ook leven via sociale media. Roep je moestuinierders op om het groeiproces te ‘delen’ via een Facebookpagina of ga zelf af en toe wat foto’s nemen bij telende of oogstende buren,…

Je haalt met je Groenselstroate ongetwijfeld de (lokale) pers. Geen inspiratie voor een persbericht?

Klop ook even aan bij een bioboer of tuincentrum in je buurt. Misschien wil deze in ruil voor wat aandacht en logovermelding jouw Groenselstroate wel sponsoren met groentezaadjes of plantjes?

Je kan ook altijd een bekende kok vragen om mee te werken aan het slotfeest of peter/meter te worden van je Groenselstroate. Misschien wil een bekend TV-gezicht, of de kok van een populair restaurant uit jouw buurt wel groentefrietjes komen bakken?

Over de kostprijs

Voor het opstarten van de Groenselstroate heb je een aantal zaken nodig: plantzakken of -bakken, aarde, plantjes en/of zaden.

De grootste aankoop zullen de plantzakken of -bakken en de aarde zijn. Ga je voor de plantzakken? Bekijk of je ergens een korting kan krijgen indien je een groter pakket aankoopt. Wil je het project een extra toets geven, dan kan je de zakken eventueel ook laten bedrukken. Zijn er handige harry's in de groep en wil je de kosten/ecologische afdruk beperken? Maak dan zelf plantenbakken uit recuperatiemateriaal!

Kijk of het plaatselijke tuincentrum jullie wil sponsoren of een prijsje kan maken voor de aankoop van potgrond en zaden of planten.

Over de medewerkers

Voor de opstart van de Groenselstroate en de organisatie van het buurtfeest zijn helpende handen zeker welkom. Leg contact met je buren en maak hen warm om mee te doen. Hoe meer mensen betrokken en enthousiast zijn, hoe makkelijker mensen inhaken. Voor het installeren van de groentenzakken kan je ook wel wat helpende handen gebruiken: het aanvoeren van de aarde, het vullen en plaatsen van de zakken, een zaai- of plantdag,... Veel handen maken licht werk! Eens de zakken geïnstalleerd zijn zorgt iedereen zelf voor zijn Groentenzak en kunnen de contacten wat losser zijn. Complimentjes en tips uitwisselen mag altijd!

Extra info

Ideaal om te combineren met de volgende ideeën

Publieke composthoop

Aardappelschillen, koffiegruis, klokhuizen …? Gooi ze op de buurtcomposthoop! Een composthoop om kleinschalig, op buurtniveau, tuinafval in te zamelen en te verwerken. De geoogste compost kunnen alle buren gebruiken in hun geveltuintjes, tegeltuintjes of bloembakken. Of als perfecte groeiplaats voor pompoenen, ideaal voor een nazomers soepfeest. In de buurtcompost ben je nooit alleen :-)

Gedeelde Kippen

Ook in een stadstuintje kan je kippen houden. Ze brengen leven en kleur in je tuin. Bovendien zorgen ze voor kakelverse eitjes. Ken je een buur met een grote tuin? Heb je zelf veel plaats voor een kippenren? Is er een buurtpleintje dat zich daartoe leent? Adopteer dan samen met een aantal buren een familie kippen. Wanneer je met een beurtrol werkt, kan je de taken wat verdelen. Zorg voor voldoende ruimte, water en voedsel, geef ze veel liefde en voor je het weet geniet je de hele buurt van verse eitjes.

 

Peter van Curieus West-Vlaanderen is gezegend met 10 groene vingers en kan je op weg zetten om van jouw straat een echte Groenselstroate te maken.