Kosten

2

Moeilijkheid

Vraagt wat meer werk en mensen om een goed resultaat neer te zetten.

Thema's

Duurzaamheid

Self Made Market

Verzamel zo veel mogelijk enthousiaste zielen die zelf - op kleine schaal - producten maken.
Inhoud

Consumptiegoederen worden op steeds grotere schaal geproduceerd. Voor het effect op ons klimaat kunnen we niet ongevoelig blijven. U kan er iets aan doen en uw eigen kleine steentje verleggen.Verzamel zo veel mogelijk enthousiastelingen die zelf op kleine schaal producten maken. Het voordeel? Deze producten zijn vers, goedkoop en hebben een ultra korte productieketen en dus een minimale impact op ons milieu. 

Iedereen kan verkopen wat hij of zij zelf maakt. Van smaakvolle cupcakes tot opvallende juwelen, van quiches met groenten uit de tuin tot beeldjes in keramiek, van huisbereide choco tot zelfgestookte likeur, van originele lampenkapjes tot gepimpte meubels. De enige voorwaarde? Dat het zelfgemaakt is.

Hoe begin je eraan?

Locatie

Op zonnige dagen is het altijd leuk om je markt buiten te organiseren. Uiteraard loop je het risico op regen en wind, en het zal wat meer voorbereiding vragen. Denk aan elektriciteit voorzien, een buiten-bar opstellen, toelating aanvragen, maar geeft meteen flink wat meer sfeer. Kies je toch voor binnen? Zorg dan ook dat je zaal sfeervol kan inkleden met leuke verlichting, kleurrijke tafelkleedjes en/of tapijten, een gezellige bar…

Inschrijvingen

De oproep om deel te nemen aan de markt kan ook meteen reclame zijn om een bezoekje te brengen aan de markt, maar dat hoeft niet. Verspreid je flyers/affiches ruim op voorhand bij kleine handelaars, vintage-marktjes, de wekelijkse lokale markt …

Vermeld op het drukwerk duidelijk tot wanneer mensen kunnen inschrijven, zo hou je het overzicht en kan je zo nodig een (promo-)tandje bijsteken. Benadruk ook dat het een absolute voorwaarde is dat men alle aangeboden goederen zelf gemaakt heeft.

We raden aan om geen of niet te veel standgeld te vragen. Je kunt eventueel wel werken met een kleine waarborg bij inschrijving, die men terug krijgt op het einde van de markt. Dit om te vermijden dat men bij slecht weer afhaakt. Eventueel kan je de deelnemers ook vragen om democratische prijzen te hanteren.

Hou alle volledige contactgegevens van je deelnemers goed bij, lijst op wat ze verkopen, of ze elektriciteit nodig hebben…. Het is belangrijke info wanneer je de standen van je markt in een logische volgorde wil zetten.

Maak een grondplan van de locatie, onderverdeeld in verschillende standjes. Communiceer duidelijk naar alle deelnemers hoeveel m² of welke tafeloppervlakte ze krijgen.

Vergunning

Of het nu doorgaat op privé of op openbaar terrein, je hebt steeds toestemming van het lokaal bestuur nodig voor een “ambulante handelsactiviteit”. Informeer bij de gemeente of richt je vraag schriftelijk aan het college van Burgemeester en Schepenen.

Voor het gebruik van de openbare weg heb je altijd nog een extra vergunning nodig. Informeer bij het stadsbestuur, reken op veertien dagen tot twee maanden. Als je tenten gebruikt, moet je daarvan ook een bewijs van brandveiligheid kunnen voorleggen.

Promotie

Zorg voor een leuk beeld en een sprekende affiche of flyer. Deze kan zowel een oproep zijn om deel te nemen als reclame voor de dag zelf. Verspreid de flyers daarom zeker ruim op voorhand en breed genoeg.

Misschien kan je ook terecht in het gemeentelijk infoblad?

Verstuur een persbericht.

Contacteer andere socio-culturele verenigingen, hobbykransjes, amateurkunstenaars, de naaikring, hobbytuinierders, foodies

Hou rekening met

Maak van de Self Made Market een waar gezinsevenement door kinderanimatie te voorzien: een springkasteel, originele grime… Vraag een lokale jeugdbeweging of ze jou hiermee willen helpen.

Over de kostprijs

Buiten de huur van de zaal of eventuele andere kosten verbonden met de locatie zijn er relatief weinig uitgaven verbonden aan deze activiteit. Je locatie gezellig aankleden hoeft echt niet duur te zijn.

Over de medewerkers

Deze activiteit is perfect haalbaar met een beperkte ploeg, maar ook dit hangt af van de inkleding en nevenactiviteiten. Eventueel kan je altijd de bar uitbesteden aan een andere vereniging, maar dan ben je wel je grootste bron aan inkomsten kwijt.