Kosten

2

Moeilijkheid

Voor de vrijwilligers of groepen die op zoek zijn naar een uitdaging. Deze activiteiten vragen veel inzet van mensen en middelen.

Thema's

Verbinding

Café Dansant

Alles komt terug. Ook de jaren ’50. Vintage!
Inhoud

Haal de brillantine uit de kast, blaas het stof van je petticoat, oefen die lichtjes vastgeroeste heupswing, nodig je highschool-sweetheart uit en ga gezellig op zaterdag-of zondagnamiddag dansen. Uiteraard op muziek van in den tijd!

Hoe begin je eraan?

Retro-dansavonden zijn populair bij de jeugd, maar ook de oudjes genieten ervan om nog eens op hun muziek te dansen. Kijk zeker na of er een samenwerkingen mogelijk is met een seniorenvereniging uit de buurt. Of waarom probeer je geen unieke samenwerking op poten te zetten tussen het rusthuis en jeugdhuis van jouw gemeente. De jongere generatie kan de gepaste danspasjes leren van de oude knarren.

Je kan een bevlogen dj zoeken om plaatjes te draaien, maar overweeg ook om een knallende live-band te boeken. The Fuel Kings, Al Paone, The Boppin’ Benvis Brothers, Apollo Swing… onthou deze namen en pluis hun website uit.

Niets triestiger dan een knalfeest met muziek zo vet strak als die kuif van John Travolta in Grease, in een clean en met TL-lampen bekleed zaaltje. Steek dus flink wat energie en tijd in de aankleding van je locatie. Zoek een plekje dat de fifties ademt (volkscafé, spiegeltent, oude feestzalen…) of kleed een fijne ruimte in met accessoires van de fifties. Dat hoeft niet moeilijk of duur te zijn: vintage-interieurspulletjes vind je gemakkelijk op 2dehands-sites of in kringloopwinkels. Laat die creatieve ziel in jezelf los.

Voer volop promo voor je initiatief.

En dat doe je met een wervend sfeervol afficheontwerp. Verspreid ze bij lokale handelaars, café’s en bij samenwerkingspartners. Denk aan ouderenverenigingen en jeugdverenigingen, rusthuis en jeugdhuis.

Met je Café Dansant kan je vast en zeker ook een plekje veroveren in het regionaal nieuws. Stuur een eerste persberichtje naar je lokale perscontacten een tweetal weken voor je activiteit. Maar nodig zeker ook de journalisten ook uit om een kijkje te komen nemen de avond zelf.

Wees fier op je activiteit, praat erover aan de toog, in de bib, aan de kassa, bij de bakker…

Hou rekening met

Bij Café Dansant hoort taart, véél taart! Misschien vind je wel voldoende vrijwilligers om taarten te bakken? Of kan je samenwerken met de lokale bakker in ruil voor goede reclame?

Je kan eventueel een korte dansles voorzien aan het begin van de middag.

Vraag aan je feestvierders om zich te tooien in fifties-stijl. Remember de drie B’s voor mannen: Bretellen, Brillantine, te korte Broeken. Voor dames zijn zwierige jurkjes of rokken, een diadeem of een zwierige haarlak-krul en knalrode lipstick een must.

Laat een (professionele) fotograaf al die stijlvolle dansers vereeuwigen. En gooi liefst al wat sfeerfoto’s meteen op de sociale media. Een kleine knipoog naar de afwezigen die ongelijk hebben.

Over de kostprijs

Je vindt een dj en/of liveband voor elk budget. En vergeet geen Sabam en/of Billijke Vergoeding te betalen.

Hou rekening met wat onkosten voor de sfeervolle inkleding van je zaal.

Over de medewerkers

Vele handen maken licht werk natuurlijk (toogshifts, decoratie zaal, promo voeren...). Maar uiteraard is alles zeer afhankelijk van het aantal deelnemers dat je verwacht, of je nog veel werk hebt aan de inkleding...