Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Verbinding

Buur(t)ontdekkingsnamiddag

Er valt zoveel te ontdekken in je eigen buurt! Misschien woont er naast jou iemand die alles weet over tuinieren, verder in de straat een amateurbakker die de lekkerste verjaardagstaarten kan maken of een handige harry die kapotte apparaten steevast aan de praat krijgt? Leer je buren en je buurt kennen en organiseer een buur(t)ontdekkingsnamiddag!
INHOUD

Tijdens de buur(t)ontdekkingsnamiddag ga je op ontdekking in je eigen buurt. Misschien zijn er wel buren met een specifiek talent waar je nooit over gehoord had? Denk maar aan een expert duurzaamheid die je tips & tricks kan geven om je energiefactuur te verlagen. Of een mechanieker die je fiets in een handomdraai weer aan de praat krijgt. Of misschien wel een leerkracht lichamelijke opvoeding die tot aan de volgende marathon jouw personal trainer wil zijn?

Tijdens de buur(t)ontdekkingsnamiddag ontdek je op een ontspannende manier je buren en je buurt.

HOE BEGIN JE ERAAN?

Is er een buurtcomité of andere organisatie actief in je buurt? Spreek hen aan, misschien willen ze wel mee aan de kar trekken!

Doe een oproep naar de buurt. Wie heeft een bepaald talent of kennis over een specifiek onderwerp en wil dat delen met de buurt?

Prik in samenspraak met de buren die zich willen engageren een datum.

Maak een flyer en ga die bussen in de buurt.

Geniet daarna samen met je buren van de feestelijke en inspirerende ontmoetingen op de buur(t)ontdekkingsnamiddag! Fun verzekerd!

HOU REKENING MET

De hele buurt: spreek niet enkel mensen aan die je kent, maar ontwikkel een flyer of post iets op de Facebookpagina van de buurt of op Hoplr, het digitaal buurtnetwerk. Wonen er veel anderstaligen in je buurt? Gebruik dan eenvoudig Nederlands en werk eventueel met beelden.

De uiteenlopende talenten van je buren. Iedereen kan of kent wel iets, denk 'out of the box' voor leuke activiteiten, infosessies, workshops, concertjes,...

De verschillende leeftijden: maak een duidelijk overzicht van wat er waar te doen is op de 'klassieke' manier (gedrukt) of op digitale netwerken en social media (vb: Facebookgroep van de buurt)

OVER DE KOSTPRIJS

De kostprijs van deze actie is afhankelijk van het type activiteiten dat georganiseerd wordt. Bekijk zeker even bij je gemeente of stad of je subsidies kan krijgen om deze dag op te zetten in jouw buurt.

EXTRA INFO

De eerste buur(t)ontdekkingsnamiddag vond plaats tijdens 100In1Day Belgium 2021. In Kessel-Lo sloegen Voedselteams en het buurtcomité 'Lange Lo Leeft' de handen in mekaar om deze bruisende actie op te zetten. Lien Geeroms, freelance illustratrice uit de buurt, ontwierp de prachtige bijhorende informatiefolder.