Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Cultuur

Boekenruil

Verhinder dat jouw boeken stof staan te vergaren in je kast en ruil ze met een andere lezer.
Inhoud

Het principe is even simpel als geniaal: Is er een boek dat onder je huid kroop? En vind je dat andere mensen dat prachtige boek moeten leren kennen? Organiseer dan een boekenruilmarkt! Je kan er jouw favoriete boek ruilen voor een ander prachtexemplaar. Je maakt kennis met de mens achter het boek en wie weet eindigt het wel in een literaire tête-à-tête!

Fijne manier om je buren te leren kennen, toch?

Hoe begin je eraan?

Very simple, prik een datum met wat buren en vrienden en vertel zo veel mogelijk mensen over je plan.

Denk er niet te veel over na, een boekenruil is leuk wanneer het organisch en ongedwongen verloopt. Concentreer je op voorhand daarom vooral op de promotie en laat het de dag zelf zijn gangetje gaan. Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen voor een boekenruil. Een simpel FB-event kan de perfecte aanzet zijn. Op FB zijn er bovendien heel wat groepen en pagina’s met boekenfans, leesclubjes,… Deel je event zeker op die pagina’s of vraag hen of ze aan jouw initiatief aandacht kunnen schenken. Maar vooral: praat erover, nodig vrienden uit en vraag hen dat ook te doen.

Verdeel flyers en affiches bij buurtbibliotheken en lokale boekhandelaars. Misschien kunnen zij je wel helpen om een voorraad te ruilen boeken aan te leggen?

Communiceer dat deelnemers eenzelfde aantal boeken mogen ruilen als ze zelf meebrengen. En vraag hen om bewust één (of meerdere) exemplaren uit hun boekenkast te kiezen.

Zorg zelf wel voor een voorraad te ruilen boeken. Klop even aan bij de bibliotheek of boekhandel. Maak afspraken met de kringwinkel: kan je hen achteraf plezier doen met de overschot aan boeken?

Extra tips

Je kan met de verkoop van drank en zelfgebakken koekjes/taartjes wel makkelijk uit de kosten komen.

Koppel een sfeervolle bar en wat tafeltjes met kaarslicht aan je boekenruilmarkt, zo creëer je ruimte voor literaire tête-à-têtes.

Stel een photobooth op, met een sfeervol retrodecor. Zo kunnen mensen meteen op de foto met hun gloednieuwe “aanwinst” en literaire date.

Schijnt de zon? Ga naar buiten, maak het gezellig, hang wat lampionnetjes en vlaggetjes, breng picknickdekens mee,…