Plantenruiltocht

Met een plantenruil kan je planten delen met je buren. We geven je graag enkele stappen mee om het eenvoudig aan te pakken.

1. Kies een locatie en tijdstip: Kies een geschikte locatie, bijvoorbeeld een park, tuin of een gemeenschappelijke ruimte. Kies liefst een moment die voor de meeste mensen haalbaar is.

2. Nodig mensen uit: Nodig mensen uit die geïnteresseerd zijn in plantenruil. Je kunt dit doen via sociale media, e-mail of door persoonlijk mensen uit te nodigen.

3. Zorg voor benodigdheden: Zorg voor benodigdheden zoals tafels, tafellakens, plantenpotten, labels en markers. Deze kunnen helpen om de planten op een georganiseerde manier te presenteren.

4. Plan de uitwisseling: Bepaal hoe de uitwisseling zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld door middel van een loterij of door mensen te laten kiezen welke planten ze willen ruilen. Of zorg voor een overschotjeshoek waar geïnteresseerden een plantje kunnen meenemen. Zomaar, omdat het leuk is. 

5. Maak eventueel afspraken: Maak duidelijke afspraken over de regels van de plantenruil. Bijvoorbeeld hoeveel planten iemand kan ruilen, hoe de planten moeten worden gepresenteerd, en wat er moet gebeuren met eventuele omgeruilde planten. Onthou dat het vooral laagdrempelig en verbindend moet zijn. 

6. Voer de plantenruil uit: Zorg voor een gezellige sfeer en moedig mensen aan om met elkaar te praten over hun planten. Zorg ervoor dat de planten veilig worden verpakt voor transport naar huis.

7. Bedank iedereen: Bedank de deelnemers voor hun deelname en moedig hen aan om deel te nemen aan toekomstige plantenruilen.

Bekijk alle acties

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier het volledige overzicht met alle acties voor 100in1Day Belgium.

Terug naar het overzicht