Moestuindummy's

Bij Moestuindummy's leer je niet alleen groenten kweken in volle grond, maar ook in potten, bakken, zakken…

Voor de 21e-eeuwse zichzelf voorbij hollende stadsmens kan een beetje onthaasting geen kwaad. En je eigen patatten kweken of soep maken met kersverse groenten uit eigen tuin kunnen soms bijdragen tot die verfrissende ademruimte in je hoofd.

Geen plaats voor, denk je? Wel, bij Moestuindummy's leer je niet alleen groenten kweken in volle grond, maar ook in potten, bakken, zakken… En dus is een klein stadstuintje of zelfs een mini-terras geen excuus.

Spring op de onthaastings-kar en organiseer een driedelige workshop Start to Lochtink. Samen met andere enthousiaste beginnende moestuin-nitwits leer je jouw eigen groenten en tuinkruiden kweken. Geen theorie in een klaslokaal maar pure praktijk. Met jouw groene vingers ga je echt wroeten in de aarde, bij fervente en aanstekelijke moestuiniers thuis.

Hoe begin je eraan?
 • Locatie en lesgevers

  • Ga op zoek naar plekken waar je de workshop kan geven. Zoek naar gedreven en ervaren tuiniers en reserveer een plek bij hen thuis. Kies bij voorkeur voor drie kandidaten met een verschillende aanpak en verschillende tuin (bijvoorbeeld een tuin met een grote serre, een kleine stadstuin of een ruim moestuinveld waar je actief kan zaaien). Of kies ervoor om een workshop te geven over zaaien in potten, afgedankte plastiek flessen of zakken.

  • Misschien ken je in je eigen kennissenkring gedreven tuiniers? Anders zet Velt je graag op de goede weg. Het is een bijzondere recutreringsbron voor tuiniers. Neem contact op met de lokale Veltafdeling in jouw streek. Of zoek naar een collectief van volkstuintjes in jouw buurt

  • Als organisator breng je best op voorhand jouw kandidaten een bezoekje . Zo kan je, in overleg met de tuiniers, bekijken wie wanneer welke workshop kan geven. Zo kan iemand met een serre in het vroege voorjaar al zijn les over bodembehandeling en kweken in een serre geven. En vooral, zo leer je jouw lesgever al wat kennen. Kies mensen die handelingen die voor hem/haar evident lijken eenvoudig kan uitleggen, aanstekelijk praten, openstaan voor vragen, geduldig zijn…

 • Deelnemers en promo

  • Geloof ons, er zijn heel wat mensen die graag willen leren tuinieren. Het is enkel zaak deze mensen te bereiken. Voer dan ook heel breed promo, ga verder dan je eigen “klassieke” kanalen.

  • Start je lessenreeks in maart? Begin dan alvast vanaf januari met je promo. Verspreid frisgroene flyers (vraag je provinciaal Curieussecretariaat om een gratis layout) bij lokale handelaars: kleine kruidenierswinkels, bij boerderijen die een kleine winkel hebben, bakkers, de lokale boerenmarkt…

  • Maak reclame via je eigen kanalen: Curieusactiviteiten, sociale media, de Curieuskalender, mailing… En praat erover. Constant.

  • Verwittig de regionale pers, die zullen smullen van Start to Lochtink. Verstuur een eerste persbericht in januari. Herhaal je oproep nog even begin maart. En nodig je lokale perscontacten gerust uit op je eerste workshop.

  • Het lijkt vanzelfsprekend, het is belangrijk om je onzekere deelnemers op hun gemak te stellen. Het zijn nog groentjes, remember. Tuinieren is als eender elke andere hobby, en gaat gepaard met vallen en op staan. Soms kan een tuin van je kandidaat nogal overweldigend overkomen dan is het jouw taak als organisator om hen te wijzen op die vele jaren ervaring.

  • De kracht van deze workshop moet zijn dat deze interactief is. Ga ook echt aan de slag en probeer verschillende technieken uit tijdens je workshop. Geef eventueel op het einde van je les een thuisopdracht mee. Denk aan een composthoop maken, erwten zaaien (kan bijna niet mislukken), aardbeienplantjes splitsen… Zo creëer je meteen een aanknopingspunt voor de volgende les.

 • Samenwerkingspartners

  • Is er een Veltafdeling (cf. hierboven) of een collectief van volkstuintjes in je gemeente?

  • Is er in jouw gemeente een (bio-)boerderij die graag wil meewerken?

  • Betrek lokale boeren, groentewinkels... bij je activiteit en promo.

 • Wanneer

  • Het spreekt voor zich dat je de workshops best organiseert in de maanden dat er gezaaid kan worden.

  • In een ideale wereld geef je je eerste moestuinles eind maart (in een serre - om te vermijden dat nachtelijke vrieskou roet in het eten strooit). Je promo begin je daarom best in januari.

  • Spreid je drie lesdagen best in drie opeenvolgende maanden (bijvoorbeeld de laatste zondagmorgen van elke voorjaarsmaand). Elke maand vergt immers een andere aanpak (in maart focus je op het voorbereiden van je moestuin voor de lente, in april zet je zaaien en planten in de kijker). En op die manier kunnen deelnemers elkaar bij de volgende les ook updaten over het al dan niet slagen van hun huisopdrachten, vragen stellen over de problemen waarop ze stootten.

Ook bij regenweer kan je tuinieren. Vraag je deelnemers gewoon voorbereid te zijn met regenkledij en laarzen.

Hou rekening met
 • Niets zo gezellig als een warme kop koffie of soep na een voormiddag ploeteren in de aarde in het frisse voorjaar. Of voorzie ruimte en tijd om wat oogst te proeven.

 • Vraag je gast-tuinier om potten, teelaarde, gereedschap, zaden en kleine plantjes te voorzien. Of je te adviseren waar je al dit materiaal kan verkrijgen. Maak uiteraard goede (financiële) afspraken met je lesgever. Wanneer je lesgever zelf niet over genoeg materiaal beschikt (en je niet kan samenwerken met Velt of een andere partner), zal je je deelnemers moeten vragen om desnoods zelf wat gereedschap mee te brengen.

 • Een tafel vol met boeiende doe-het-zelf lectuur over tuinieren, tuinkalenders… is altijd leuk. Wanneer je samenwerkt met Velt, kan je die boeken vaak ter plaatse bestellen. En voorzie een plaatsje voor promomateriaal van Curieus (een activiteitenoverzicht, Curieusbalpennen zodat je deelnemers groene tips meteen kunnen noteren…). Je lesgever kan vaak ook tips geven over kwekers in de buurt, leuke winkels…

 • Communiceer vooraf dat jullie zich niet laten kisten door wat regen. Niets wat tuinlaarzen, een paraplu en regenkledij niet kunnen oplossen. Er bestaat geen slecht weer, enkel onaangepaste kledij.

 • Een workshop Start to Lochtink is geen saaie bedoening, of eenrichtingsverkeer. Deelnemers hebben tijdens de les veel vragen, en dat maakt het net leuk en interactief. En, hoera, er zijn geen domme vragen.

Start to Lochtink is een makkelijk te organiseren activiteit. Je kan er veel volk mee bereiken, maar hou het aantal deelnemers binnen de perken. Iedereen moet in staat zijn om de uitleg te kunnen volgen. Is de activiteit (en de inschrijvingen) een (té) groot succes? Dan organiseer je meteen nog een sessie.

Over de kostprijs

Vraag een kleine bijdrage van je deelnemers voor de aankoop van stekjes, teelaarde, zaden...

Over de medewerkers

Moestuindummy's is een ideale activiteit voor een kleine groep. Al geldt ook hier de gouden regel: met hoe meer mensen je promo kan voeren, hoe beter.

Bekijk alle acties

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier het volledige overzicht met alle acties voor 100in1Day Belgium.

Terug naar het overzicht