Dauwwandeling

Zie de zon opkomen tijdens een ochtendlijke wandeling

Niets dat je lichaam en geest meer deugd doet dan een fikse ochtendwandeling en een hap verse lucht. Net op dat magische moment, wanneer de dag de slaap uit zijn lijf schudt en de hele natuur lijkt te ontwaken. De zon die vastberaden door de ochtendmist heen prikt en het hele landschap verwarmt met haar joviale zonnestralen. Stap die extra shot frisse energie in je lijf en sluit af met een stevig ontbijt.

Hoe begin je eraan?
  • Heb je in je rangen natuurliefhebbers of mensen die graag routes uitstippelen langs lokaal natuurschoon en daar maar al te graag over uitweiden? Vertel hen dan gauw over je wilde plannen om een Dauwwandeling te organiseren. Vind je geen vrijwilliger in eigen rangen, klop dan even aan bij Natuurpunt of BOS+. Ze kunnen je vast een enthousiaste ziel aanraden. Prik samen met je gids een datum.

  • Zoek in de nabijheid van je natuurwandeling een zaaltje of cafeetje/brasserie waar je na de wandeling vers ontbijt kan serveren. (H)eerlijke koffie, vers fruit, zachtgekookte eitjes, krokante croissants en krakende pistoletjes, gezonde yoghurt, verkwikkend vruchtensap… Probeer samen te werken met een warme bakker, een bioboer of de Oxfam Wereldwinkel uit je buurt. Zoek zeker genoeg helpende handen om het ontbijt klaar te maken (en te serveren), terwijl de groep aan het wandelen gaat.

  • Stippel (samen met je gids) een curieuze wandelroute uit. Kies voor officiële en minder voor de hand liggende wandelpaden die een natuurrijk gebied doorkruisen (met bijvoorbeeld poelen of moerasstukken, langs dijken of doorheen onbekende stukjes bos). Je kan onderweg halt houden voor een koffiepauze, maar evengoed stap je stevig door en verwen je jezelf achteraf met een gevarieerd ontbijt.

Voer promo à volonté.

  • Vraag het Curieusteam om een frisgroen ontwerpje voor je affiches, flyers, digitale uitnodigingen, coverfoto’s (FB)…

  • Verspreid deze zoveel mogelijk bij lokale handelaars (waarmee je al dan niet samenwerkt), bibliotheek, zwembad, gemeentehuis, scholen…

  • Vergeet niet om je dauwwandeling een plekje te geven op online (gratis) kalenders wattedoen.be en uitinvlaanderen.be . En uiteraard, vraag je community builder om de activiteit op de Curieuskalender te plaatsen.

  • Schrijf een persmededeling om je dauwwandeling aan te kondigen. Je kan jouw lokale perscontacten meteen ook uitnodigen om mee op stap te gaan. Breng ook na de dauwwandeling verslag uit in een kort fris beeldend persberichtje.

  • Maak lawaai over je activiteit. Niet alleen op sociale media, maar ook in de “echte wereld”. Praat erover. Meer nog, zwijg er amper over.

  • Neem sfeervolle foto’s, terwijl je op stap bent. En deel ze meteen op Facebook en Instagram. Laat de afwezigen jaloers voelen dat ze ongelijk hebben, maar nodig hen meteen uit voor de volgende editie… of voor het aansluitende ontbijt als je wat flexibel bent.

Hou rekening met

De dauw is uiteraard geen “vast” uur, het spreekt voor zich dat je tijdens de zomermaanden een flink pak vroeger uit de veren moet. Twijfel je over het juiste uur? Reden te meer om even contact op te nemen met de lokale afdeling van Natuurpunt.

Over de kostprijs
  • Een vergoeding of attentie voor de gids.

  • Als je jouw deelnemers een kleine bijdrage vraagt voor het ontbijt (5 euro), raak je al een heel eind ver. Tenzij je er een héél uitgebreid ontbijt van maakt... Probeer in elk geval zo veel mogelijk zelf klaar te maken. En nogmaals, probeer samen te werken met een lokale warme bakker, kruidenierszaak of Wereldwinkel. Hoe meer handen je in elkaar kan slaan, hoe groter je doelpubliek mensen je bereikt (en hoe meer je de kosten kan delen).

  • De grootste kost kan het huren van een zaaltje zijn. Maar ook hier: probeer op zoek te gaan naar een cafézaaltje of een (goedkoper) zaaltje van de gemeente.

Bekijk alle acties

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier het volledige overzicht met alle acties voor 100in1Day Belgium.

Terug naar het overzicht