Boomspiegels opfrissen

Een boomspiegel is het stukje grond rondom de voet van een boom dat vaak beplant is met bloemen of planten. Met het opfrissen van een boomspiegel ken je je buurt op fleuren. Hoe pak je dit aan?

Stap 1: Maak de boomspiegel schoon

Verwijder al het onkruid, bladeren en andere rommel uit de boomspiegel. Gebruik hiervoor een bezem of hark en zorg ervoor dat je alles goed schoonmaakt, inclusief de hoekjes en kiertjes.

Stap 2: Verbeter de bodem

Als de bodem van de boomspiegel erg compact is, kan het nodig zijn om deze op te breken. Gebruik hiervoor een riek of schop en doorboor de bodem om deze losser te maken. Voeg vervolgens compost of tuinaarde toe aan de bodem om deze te verbeteren.

Stap 3: Kies nieuwe beplanting

Kies planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in jouw regio. Kies planten die goed groeien in de volle zon of in de schaduw, afhankelijk van de locatie van de boomspiegel. Kies voor een mix van bloeiende planten en groenblijvende planten voor een mooi en gevarieerd resultaat.

Stap 4: Plant de nieuwe beplanting

Graaf gaten voor de planten en plant ze in de grond. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte laat tussen de planten om ze te laten groeien. Bedek de grond rond de planten met mulch, zoals houtsnippers of bladeren, om te helpen vocht vast te houden en onkruid te voorkomen.

Stap 5: Water en onderhoud

Geef de planten regelmatig water om ze gezond en sterk te houden. Verwijder onkruid en dode bladeren regelmatig om de boomspiegel netjes te houden. Voeg indien nodig extra compost of tuinaarde toe om de bodem te verbeteren.

Het opfrissen van een boomspiegel is een eenvoudige manier om een buurt mooier te maken en kan door vrijwel iedereen worden gedaan. Door een beetje tijd en aandacht te besteden aan de beplanting rondom bomen in de buurt, kunnen we bijdragen aan een gezondere en aantrekkelijkere omgeving voor mens en natuur.