Begin een weggeefkraam

De perfecte manier om spullen met elkaar te delen en je ongebruikte spullen nieuw leven te geven.

Wanneer je thuis eens aan deftig het opruimen slaat, ontdek je al gauw hoeveel spullen je in huis hebt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maar misschien is iemand anders wel heel gelukkig met die spade die staat te verkommeren in je tuinhok en ben jij blij met dat boek dat jouw buurvrouw nooit las. Een geefkast kan dan een perfecte manier zijn om deze spullen met elkaar te delen, en je ongebruikte spullen nieuw leven te geven. Geven en nemen, met respect voor elkaar. Bovendien verhinderen we samen dat die afvalberg nog groter wordt. Je kan je Geefkast uitbreiden met een oldschool krantenrekje waar magazines of kranten een nieuwe adem kunnen vinden.

Hoe begin je eraan?

Zoek een geschikte locatie. Installeer een geefkastje aan jouw gevel of in het koffiehuis in jouw straat. Een plek waar wel wat sociale controle is. Verhinder dat je geefkastje (of de ruimte errond) een dumpplek voor afval of semi-containerpark wordt, door duidelijk te communiceren wat de bedoeling is. Spullen die gedoneerd worden, moeten in goeie staat zijn. Vraag ook dat mensen er een briefje aanhangen, waarop ze in enkele woorden meegeven waarom ze dit wegschenken.

Sfeerzetting is heel belangrijk. Niets dat je spullen er zo “goedkoop” laat uitzien als een kale ongezellige plek. Zoek een kitchy of bomma-achtige vitrinekast, of schilder ze in aantrekkelijke retro-kleuren en pimp het met wat leuke deco-spulletjes en plantjes. Kies je voor een kleding-geefkast, gebruik dan oldschool houten kapstokken. Ga je voor een speelgoed-geefkast, maak er dan een kleurrijke kinderhoek van. Bij je geefkast kan je ook een krantenruilhoudertje plaatsen, waar mensen hun uitgelezen magazines en kranten kunnen achterlaten en doorgeven aan de volgende lezer.

Freecycle, geefpleinen, weggeefkasten… het is allemaal erg in trek en de regionale pers smult ervan. Verspreid een sterk persbericht. Als je een (bekende) meter of peter vindt voor je geefkast (die zelf ook een gezelschapsspel, boek, mixer … van de hand wil doen), organiseer dan zeker een persmomentje bij de inhuldiging van de kast. Je kan je geefkast ook inwijden door een geefplein te organiseren (in zomerse sferen, met een gezellige picknick erbij).

Hang bij je geefkast ook een zoekertjesmuur, waarbij je onhandige zielen kan matchen met mensen die handig zijn met een gereedschapskist of naaimachine. Sommigen doen niets liever dan kapotte mixers herstellen, stugge fietsen repareren en te lange broeken inleggen?

Als je geefkast een tijdelijk initiatief is, kan je samenwerken met de kringwinkel in jouw buurt. Vraag of ze mee willen promo voeren voor. In ruil kan je de afspraak maken om nà jouw pop-up-geefkast, alle spullen die overbleven, aan de Kringwinkel te schenken. Maak hierover wel goede afspraken, geen enkele kringloopwinkel ontvangt graag waardeloze brol.

Hou rekening met

Wij zouden suggereren om je geefkast te organiseren i.s.m. een koffiehuis, bibliotheek, café … Kies je voor de openbare ruimte? Vergeet niet de politie in te lichten en alle nodige vergunningen aan te vragen bij de gemeente.

Hang duidelijke richtlijnen op bij je geefkast. Vraag om bewust te kiezen wat je weggeeft, en geen brol te komen dumpen (de briefjes met persoonlijke boodschappen kunnen daarbij helpen, en ook de sfeersetting in een café/koffiehuis …). Een geefkast is geen containerpark. Ook het omgekeerde geldt. Creëer de sfeer zo dat mensen bewust kiezen wat ze mee naar huis nemen, onbeschaamd komen graaien is eigenlijk not done.

Over de kostprijs

Een antieken kast die je een beetje moet pimpen en wat flyers die je geefkast enige bekendheid geven

Bekijk alle acties

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier het volledige overzicht met alle acties voor 100in1Day Belgium.

Terug naar het overzicht