Docu & Film
Locatie

Sphinx Cinema

Datum & Tijd

14 december 17:00 - 19:15

Info

ZAAL 3 • 90’
Nederland • 2022
Nederlands gesproken • Engels ondertiteld

Met nagesprek

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

White Balls on Walls

Documentaire van Sarah Vos • met nagesprek
Het Stedelijk Museum wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. White Balls on Walls toont van binnenuit hoe het museumteam dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaat op de werkvloer en binnen de kunstcollectie.


De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum.

Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand. Het is dapper dat het Stedelijk een camera achter de schermen toeliet bij dit proces dat ongemakkelijke en schurende vragen oproept. 

Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met bezoekers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? 

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling die veel historische en culturele instituten momenteel doormaken prachtig weergeeft.

Na de film is er een nagesprek met museummedewerker Joanna Bright en kunsthistoricus Tamara Beheydt. Het gesprek wordt gemodereerd door Douwe Haenen.

Tamara Beheydt

Tamara Beheydt is kunsthistorica en freelance kunstschrijver. Ze maakt deel uit van de kernredactie van GLEAN, en publiceert ook frequente bijdragen in andere geschreven media, zoals COLLECT en De Tijd. Ze schrijft tentoonstellingsteksten en portfolioteksten voor kunstenaars en treedt regelmatig op als publiek spreker bij panelgesprekken, lezingen of artist talks. Vanuit een interesse en geloof in de waarde van hedendaagse kunst voor mens en samenleving, engageert ze zich om artistieke discours een platform te bieden en een kritisch overzicht te behouden van wat zich in het culturele veld afspeelt.

Joanna Bright

Joanna Bright,  Educatie- en Projectmedewerker bij OSCAM. Een museum gesitueerd midden in Amsterdam Zuidoost.Hier ontwikkelt Joanna onder andere een museumtool waarin musea kunnen zien hoever ze staan in de route richting een inclusieve en toegankelijke plek te worden.
Daarnaast is Joanna ook werkzaam als kunstenaar en filmmaker.

Douwe Haenen

Douwe Haenen, programmamaker en erfgoedprofessional. In zijn studie aan de Reinwardt Academie legde hij een focus op participatie en het toegankelijker maken van tentoonstellingen. Hij werkte als adviseur voor o.a. OSCAM en SHCL in het ontwikkelen van tentoonstellingen en museumtools. Nu is hij werkzaam als programmator bij Curieus; met een focus op het betrekken van mensen en het toegankelijk maken van cultuur, blijft Douwe zich inzetten voor het bevorderen van cultureel begrip en participatie binnen de samenleving.

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!