Panels & Lezing
Locatie

Dansstudio

Datum & Tijd

15 december 13:30 - 15:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Wat betekent inclusie écht?

i.s.m. InclusieAmbassade

Vaak denken we bij inclusie aan vrouwenrechten, gendergelijkheid en etnisch-culturele verschillen, maar wordt de groep personen met een beperking vergeten. Samen moeten we ervoor zorgen dat onze samenleving open en toegankelijk is voor iedereen. We gaan hierover in gesprek met Toon, Mieke, Stefan en Karima. Ontdek wat inclusie echt betekent en leer hoe we allemaal kunnen bijdragen aan een gastvrije samenleving voor mensen met een handicap. Doe mee en help ons bouwen aan een inclusieve toekomst!

Toon Benoot

Toon Benoot is als onderzoeker verbonden aan de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek van de Universiteit Gent. Hij werkt op dit ogenblik rond het thema de-institutionalisering. Het feit dat we de zorg voor personen met een beperking ingericht hebben in grote voorzieningen die zich vaak aan de rand van de stad bevinden, vormt een drempel voor inclusie. Hoe moet het afbouwen van dit zorgmodel gebeuren, zodat mensen met een handicap de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en tegelijkertijd volwaardig deel kunnen uitmaken van de maatschappij.

Mieke Claes

Mieke Claes liep op haar 23e een hersenletsel op door een ongeval. Ze schreef vanuit haar eigen ervaring het boek Altijd Onderweg – verder met een hersenletsel. Ze wil een stem geven aan de vele lotgenoten en getuigt over de zichtbare en onzichtbare beperkingen die ze dagelijks ondervindt. Ze vertelt vanuit haar eigen ervaring(en) hoe zij haar plekje terugzoekt in de maatschappij.

Stefan Perceval

Stefan Perceval is acteur en artistiek leider van Het Gevolg. Stefan gelooft dat de kunsten de meest ultieme vorm van inclusie waarborgen en ziet het als zijn plicht dat een cultuurhuis zich open moet stellen voor alle mensen uit de samenleving. Hij brengt zijn visie op inclusie vanuit de kunsten en hoe ze dit binnen Het Gevolg doen.

Karima El Boujaddayni

Karima El Boujaddayni is orthopedagoog met een passie voor onderzoek. Ze is de oprichtster van Senzo vzw, een vrijwilligersinitiatief dat een cultuursensitief ondersteuningsaanbod voor personen met een beperking en hun families combineert met vorming aan professionals. Senzo wil een stem geven aan personen die het kruispunt beperking, migratie en armoede belichamen en trekt het kruispuntdenken ook door in de betekenis van inclusie.

Krista Bracke

Het gesprek wordt in goede banen geleid door Krista Bracke. Zij is journaliste en ervaringsdeskundige: in 2009 werd ze getroffen door een zeer ernstige bacteriële infectie waardoor ze haar beide onderbenen verloor en een deel van haar rechterhand. Ze schreef daarover het boek Mijn leven op stelten.

Meer Festival van de Gelijkheid!