Panels & Lezing
Locatie

Triodos Bank

Datum & Tijd

15 december 16:00 - 17:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

Voeding van de toekomst

Panel i.s.m. Triodos
Een groot deel van de wereld wordt gevoed met graan uit Rusland en met maïs, zonnebloemolie en graan uit Oekraïne.

Wereldwijde voedselprijzen zijn dan ook gestegen tot het hoogste niveau ooit na de Russische invasie van Oekraïne. De voedselinflatie bereikte in Libanon 332% afgelopen zomer, 255% in Zimbabwe en 155% in Venezuela. Ook landen met relatief hoge inkomens voelen de schokkende stijging van voedselprijzen. De tros tomaten die je elke week in je winkelmandje legt? Die kost maar liefst 30% meer dan vorig jaar. Voedingsbedrijven voelen de druk om prijzen laag te houden, maar tegelijkertijd eisen wetgeving en consumenten dat ze de arbeidsomstandigheden in internationale toeleverketens verbeteren en milieuschade beperken. Een onmogelijk opgave? We brengen experten samen die elk op hun eigen manier met het verduurzamen van voeding bezig zijn. Door overschotten niet verloren te laten gaan, door samen met Gentse burgers aan biolandbouw te doen, door revolutionaire vleesvervangers te maken.

Het panel bestaat uit Caroline Vercauteren, Maarten Cools, Mieke Vercaeren en Sien Van den broeke en wordt gemodereerd door Janne Jooris. Janne Jooris maakt deel uit van Fresh Faces, een databank vol jonge stemmen die het verdienen om meer gehoord te worden. Je vindt alle Fresh Faces op www.freshfaces.be.

Dit panel gaat door in Triodos Bank (WATT The Firms, Nieuwewandeling 62).

Sprekers

Maarten Cools is sinds vijf jaar bioboer op de Goedinge, een zelfpluk - en groentepakkettenbedrijf in Zuid-West Gent. Daarnaast levert de Goedinge korte keten afzet aan horeca en winkels met de bioboot via de Leie.

Na haar studies en carrièrestart in de farmacie besloot Caroline Vercauteren de sprong te wagen en het charcuteriebedrijf van haar schoonouders over te nemen. Omdat problemen als klimaat, gezondheid en dierenleed haar niet onberoerd lieten en ze haar kinderen een betere wereld wil nalaten, besloot ze vleesproducten geleidelijk aan te vervangen door een vegetarisch assortiment op basis van lokaal gekweekte oesterzwammen, onder de naam BonMush. Daarmee staat ze aan het hoofd van een toekomstgerichte en maatschappelijk verantwoorde onderneming die vegetarische producten produceert volgens de principes van de lokale circulaire economie. Haar producten zijn al verkrijgbaar bij Colruyt, Delhaize, SPAR, OKAY en bij Albert Heijn in Nederland.

Mieke Vercaeren is handelsingenieur met aanvullende specialisaties in ontwikkelingssamenwerking en interne audit. Rode draad in de loopbaan van Mieke is duurzaamheid, eerst vanuit de praktijk (armoedebestrijding), onderzoek, duurzaamheidsconsultancy en beleidswerk bij de Vlaamse en Federale overheid. Bij Colruyt Group was ze 9 jaar duurzaamheidscoördinator en verantwoordelijke public affairs o.v.v duurzaamheid. Daarnaast richtte ze mee EIT Food op en was ze grondlegger van de Collibri Foundation. De laatste 4 jaar is ze afdelingschef Duurzame producten bij Colruyt, waar ze met een expertenteam de ketens verduurzaamt op het vlak van milieu, sociale criteria, gezondheid en dierenwelzijn. 

Sien Van den broeke is Societal Impact Manager bij Too Good To Go. Ieder jaar wordt wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dat is zonde! Het team achter de app Too Good To Go wil een einde  maken aan voedselverspilling. Dankzij Too Good To Go zijn al miljoenen maaltijden gered.

Moderator Janne Jooris is radiomaker bij Urgent.FM en richtte samen met 5 vrienden vzw KlimaatContact op. Sindsdien zoekt ze zo veel mogelijk verbinding in thema's die de afstand tussen mensen te vaak vergroten. Handelingsperspectief, hoop en humor staan centraal.

Meer Festival van de Gelijkheid!