Panels & Lezing
Locatie

Triodos Bank

Datum & Tijd

14 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Verantwoord (ver)bouwen

i.s.m. festivalpartner Triodos Bank

Er moet iets veranderen op de woningmarkt. We bouwen er maar op los – en dat is helemaal niet goed. Het milieu is niet gebaat bij veel van die nieuwe woonprojecten en mensen met een gemiddeld tot klein inkomen meestal ook niet. We gaan in gesprek met vijf denkers en doeners die op hun eigen manier werk maken van anders wonen. Over bouwen versus verbouwen, het wegwerken van ongelijke toegang tot wonen en welk beleid er nodig is zodat iedereen zo energiezuinig mogelijk kan wonen. Met als hamvraag natuurlijk: hoe gaan we wonen in de toekomst?

Dit panelgesprek wordt gemodereerd door Janne Jooris.

Voor het programma van Triodos Bank mag je rechtstreeks naar WATT The Firms (Nieuwewandeling 62) gaan, je hoeft hiervoor niet eerst langs De Vooruit te passeren.

Angelos Koutsis

Angelos Koutsis is burgerlijk ingenieur en beleidsexpert energie bij Bond Beter Leefmilieu. Koutsis is gepassioneerd door de grote klimaat- en energievraagstukken van deze tijd. Hij onderzoekt hoe ook kwetsbare huishoudens toegang kunnen krijgen tot een energie-efficiënte en fossielvrije woning en werkte een model uit voor het realiseren van een sociaal rechtvaardig renovatiegolf.

Marc de Hertogh

Marc de Hertogh is Senior Impact Manager in Sustainable Properties bij Triodos Bank. Hij zorgt samen met het team voor de financiering van nieuwe residentiële en commerciële vastgoedprojecten en -portfolio’s. Voordien was hij 26 jaar actief bij ING in Real Estate Finance. Hij is lid van de beroepsorganisatie RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Yann Blommaerts

Yann Blommaerts is bedrijfsleider bij Collectief Goed CV-SO, een project dat woningen voor gezinnen in armoede verwerft, renoveert en verhuurt. Daarvoor was hij 14 jaar directeur van Het Sas Sociaal Verhuurkantoor Voorkempen vzw, dat woningen huurt op de private huurmarkt en ze doorverhuurt aan maatschappelijk kwetsbare mensen. Verder werkte hij ook bij een sociale huisvestingsmaatschappij als leefbaarheidscoördinator en als speelambtenaar bij stad Antwerpen.

Simon Decat

Simon Decat Simon Decat werkt als opbouwwerker bij SAAMO Gent aan het Community Land Trust (CLT) project. SAAMO gaat op een versterkende manier aan de slag met mensen in maatschappelijk kwetsbare posities om samen met hen duurzame en structurele oplossingen voor sociale achterstelling, armoede en uitsluiting te vinden. SAAMO Gent is sinds het begin één van de drijvende krachten achter het CLT-project. CLT Gent realiseert duurzame en kwalitatieve woningen tegen betaalbare prijzen op gemeenschapsgronden voor kwetsbare groepen volgens het vernieuwend, buurtgericht en participatief model van Community Land Trust. 

Gilles Guillaume

Gilles Guillaume is maatschappelijk opbouwwerker bij vzw SAAMO Gent. Hij werkt. voornamelijk rond betaalbaar en kwalitatief wonen. Voorheen via het project 'Gent knapt op', een renovatieproject voor huiseigenaars met een woning die in slechte staat is en een beperkt budget. Meer recent via ‘Woonbox’, een innovatief project dat wonen mogelijk maakt op sites met een tijdelijke invulling. Een manier om snel een kwalitatieve woonoplossing te bieden aan mensen die dak- en thuisloos zijn. Het proefproject loopt op dit moment op de Arsenaalsite in Gent

Janne Jooris

Moderator Janne Jooris richtte samen met 5 andere mensen een vzw op: KlimaatContact. Ze organiseren workshops en leiden mensen op tot klimaatcoach.

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!