Sofababbel
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

15 december 13:30 - 14:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Tülin Erkan & Bart Moeyaert

Over taal en traagheid

Voor de eerste sofababbel van het Festival zetten we twee schrijvers samen: Tülin Erkan en Bart Moeyaert. Ze communiceren elk op hun eigen manier en in de taal die hen het beste ligt. Ondanks hun ambitie en gedrevenheid erkennen beiden het nut van traagheid, om alles in evenwicht te houden. 

Sarah Yu Zeebroek verzorgt de live-illustraties.

Tülin Erkan

Tülin Erkan groeide op in Oostende, bracht haar zomers door in Turkije en wanneer mensen haar als half omschrijven voelt ze zich vooral dubbel. Toen ze in het middelbaar een tekst schreef over een boze chihuahua, zei haar lerares Nederlands dat ze ‘iets’ met haar schrijven moest doen. Ze wist toen niet wat dat betekende maar denkt er vaak aan terug. Haar debuut Honingeter speelt zich af op de luchthaven van Istanbul en roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Tülin breekt een lans voor traagheid, beschouwt verbeelding als een overlevingsmechanisme en taal als een plek om in te wonen. “Voor mij is taal de essentie. Ik denk zelfs dat ik schrijf omdat taal aanvoelt als een thuis. Daar draait het in Honingeter uiteindelijk ook om: de onkunde om te communiceren, de constante zoektocht naar manieren om dat wel te doen.” 

Bart Moeyaert

De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Tot de meest bekende titels behoren Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere, Tegenwoordig heet iedereen Sorry. Hij publiceerde drie dichtbundels: Verzamel de liefde, Gedichten voor gelukkige mensen en Helium.

 

Tot 1995 was Moeyaert eindredacteur van een magazine voor jongeren, daarna werd hij fulltime schrijver. Zijn werk is vaak bekroond, zowel in binnen- als buitenland. In 2019 won hij de internationale Astrid Lindgren Memorial Award.

 

Zijn werk verscheen tot hiertoe in zevenentwintig talen. In 2014 werd Moeyaert aangesteld als artistiek intendant van het project Gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse 2016. Van 2000 tot 2019 was Bart Moeyaert hoofddocent Schrijven aan de afstudeerrichting Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In 2019 verliet hij Antwerpen, de stad waar hij in 2006 en 2007 Stadsdichter was, en koos voor de rust van het groene Kalmthout.

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. Voor haar debuutroman Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Palestina en Israël, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. De roman werd warm onthaald door pers en publiek en vertaald naar het Duits. In de podcast De Zin van Mijn Leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, houdt ze de koetjes en kalfjes op stal om het te hebben over jawel: de zin van het leven. Ze is bestuurslid van PEN Vlaanderen. 

Sarah Yu Zeebroek

Sarah Yu Zeebroek is beeldend kunstenaar, illustrator en muzikante. Ze is illustrator van opleiding en maakt zowel vrij werk als werk in opdracht voor kranten, tijdschriften, theatergezelschappen, culturele centra, bibliotheken, musea en muziekgroepen. Haar werk toont de rijke verbeeldingskracht die zich in haar dag -en nachtdromen afspeelt. Deze is vaak doorspekt met surreële taferelen en heeft een humoristische inslag maar is nooit op zoek naar de grap op zich. 

Meer Festival van de Gelijkheid!