Sofababbel
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

15 december 17:30 - 18:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

IKRAAAN en Amir Bachrouri

Over wat jongeren aan hun hoofd hebben

De zangstijl van IKRAAAN is dromerig, maar de onderwerpen die ze bezingt zijn vaak zo rauw als maar kan. IKRAAAN legde een hobbelige levensweg af, gekenmerkt door de ervaring fundamenteel anders te zijn. Muziek maken was voor haar dan ook geen hobby, maar pure noodzaak. In 2019 begon ze te werken aan haar debuutalbum, een proces dat ze als energieslurpend en helend tegelijkertijd beschrijft. Dit voorjaar kwam het resultaat ‘Geestelijke Gezondheidszorg’ uit bij Top Notch. In de nummers uit IKRAAAN onverbloemd haar emoties en houdt ze zichzelf een spiegel voor, waardoor luisteraars een inkijk krijgen in haar diepste verlangens en mislukkingen. Ook wanneer ze niet op het podium staat spreekt IKRAAN zich uit over hoe lichtzinnig onze maatschappij omgaat met mentale kwetsbaarheid. Haar missie: een toekomst waarin psychische hulp toegankelijker is. ‘Het systeem heeft gefaald / We zijn niet gek / Blaas het leven in als jij het zegt,’ zingt ze, om iedereen die in stilte lijdt een hart onder de riem te steken.

Mentale gezondheid is ook een van de stokpaardjes van rechtenstudent Amir Bachrouri. Als tiener raakte hij betrokken bij het jeugdwerk: er was geen jeugdwerking in zijn buurt in Borgerhout en dus zette hij zich met leeftijdsgenoten in om er toch eentje te krijgen. In 2019 werd hij de jongste voorzitter ooit van de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad van de Vlaamse regering voor de belangen van kinderen, jongeren en hun organisaties. Geen gemakkelijke opgave: hij moest vlak na zijn aantreden al de stem van vele jongeren vertegenwoordigen tijdens de coronacrisis. Dat deed hij met verve. In Terzake en De Afspraak zat Amir tegenover politici en virologen om hen duidelijk te maken dat er nog te vaak óver jongeren wordt gesproken in plaats van mét hen. Dat geldt overigens niet alleen als het om de (mentale) problemen gaat die jongeren tijdens het coronatijdperk tegenkwamen. Jongeren zouden ook serieus genomen moeten worden over andere grote thema’s, zoals het klimaat en gelijke kansen – en dus blijft Amir van zich laten horen.

Gastheer van deze sofababbel is Raf Njotea. Remy Ndow zorgt voor live illustratie.

Raf Njotea is scenarist, columnist voor De Standaard en presentator. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte samen met Lander Kennis de podcast Ouder voor de Vlaamse Radio 1, over het mysterieuze migratieverleden van zijn vader. Via opiniestukken en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijke debat rond thema’s als diversiteit, identiteit en taal.

Remy Ndow noemt zichzelf simpelweg ‘a guy that does creative shit’. Die creative shit kan allerlei vormen aannemen: animatie, film, grafisch ontwerp, illustratie, muziek en kunst – maar inhoud staat voor Remy voorop. Remy is altijd op zoek naar de beste manier om een verhaal te vertellen in beeld. Van een actrice laten acteren met animatie of oude videobeelden tot leven brengen of het gevoel van een bruine jongen illustreren… het kan allemaal en Remy heeft het ook al allemaal gedaan!

Meer Festival van de Gelijkheid!