Sofababbel
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

15 december 19:30 - 20:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

David Van Reybrouck en Pete Wu

Schrijven over, over schrijven

Vijf jaar lang werkte cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck aan zijn nieuwe boek ‘Revolusi’. Hij sprak daarvoor met bijna tweehonderd mensen die in de jaren 1940 de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd meemaakten. Net op tijd, want veel getuigen zijn op hoge leeftijd of hebben ons al verlaten. Van Reybrouck zocht hen op in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Met ‘Revolusi’ laat hij zien dat deze geschiedenis veel meer is dan een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Het was de eerste moderne dekolonisatieoorlog, die onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld inspireerde. Het is een meeslepend boek gebaseerd op grondig onderzoek, zoals we dat van Van Reybrouck gewend zijn. Ondertussen blijft zijn bestseller Congo, een huzarenstuk waar hij zes jaar aan werkte en dat bekroond werd met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012, hoge ogen gooien in binnen- en buitenland. Congo werd in bijna 20 talen vertaald, van het Chinees tot het Zweeds.

 

‘Een banaan’, zo noemen de Chinese ouders van journalist en auteur Pete Wu hem liefkozend – ‘geel’ van buiten en ‘wit’ van binnen. Pete Wu is geboren en opgegroeid in Nederland en zijn reportages en artikels verschenen in talloze nationale publicaties, van De Volkskrant en De Gids tot het online journalistieke platform Brandpunt. Toch krijgt hij nog steeds de vraag waar hij nou écht vandaan komt. In zijn debuut ‘De bananengeneratie’ gaat hij in gesprek met ‘mede-bananen’ die net als hij worstelen met hun Chinese Nederlanderschap. Hoe ervaren zij generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid? Met ‘De bananengeneratie’ laat Pete Wu Chinese Nederlanders hun eigen verhalen vertellen en ontmantelt hij heel wat stereotypen. En dat is broodnodig, want er is weinig aandacht voor de discriminatie en onderrepresentatie die Chinese en Belgische Nederlanders ervaren. Pete Wu pleit voor betere representatie en zichtbaarheid zodat, in zijn eigen woorden ‘de generatie Chinese Nederlanders en Belgen na mij wel gewoon de bapao’s van hun moeder mee naar school durven nemen.’

Fiep van Bodegom is gastvrouw van deze sofababbel. Remy Ndow zorgt voor live illustratie.

Fiep van Bodegom is schrijver, criticus en docent. Ze is redacteur bij Extra Extra Magazine, docent bij de afdeling Creative Writing aan Artez en schrijft regelmatig over literatuur. Daarnaast publiceert ze essays, proza en vertalingen.

Remy Ndow noemt zichzelf simpelweg ‘a guy that does creative shit’. Die creative shit kan allerlei vormen aannemen: animatie, film, grafisch ontwerp, illustratie, muziek en kunst – maar inhoud staat voor Remy voorop. Remy is altijd op zoek naar de beste manier om een verhaal te vertellen in beeld. Van een actrice laten acteren met animatie of oude videobeelden tot leven brengen of het gevoel van een bruine jongen illustreren… het kan allemaal en Remy heeft het ook al allemaal gedaan!

Meer Festival van de Gelijkheid!