Docu & Film
Locatie

Sphinx Cinema

Datum & Tijd

16 december 20:00 - 22:30

Info

ZAAL 3 • 133’
Drama • 2022  
Frans gesproken • Frans en Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer 16+

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Rebel

Drama van Adil El Arbi en Bilall Fallah

Wanneer Kamal besluit zijn leven te beteren, verlaat hij België om oorlogsslachtoffers in Syrië te helpen. Maar eens aangekomen wordt hij al snel gedwongen om zich bij een gelovige militie aan te sluiten en zit hij vast in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die hem beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder, Leila, vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.


Na hun enorme Hollywoodsucces en hun grote, op multiplexen mikkende actieproducties à la ‘Patser’ namen Adil & Bilall – de twee zijn ondertussen zó succesvol dat iedereen hen gewoon met hun voornamen kent – wat gas terug voor een kleiner, persoonlijk project over een bijzonder zwaar onderwerp: Syriëstrijders.

Het resultaat is ‘REBEL’, een bijzonder krachtige film waarin ze het pad naar radicalisering tastbaar maken, en waarin ze hun grote filmische talent in functie van een pakkend verhaal weten te gebruiken. Met hun visuele flair en lef gooien Adil & Bilall er zowaar zelfs een snuif musical (!) doorheen: een op papier onmogelijke combinatie, maar de choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui wérkt gewoon in het geheel. Geen wonder dat zelfs Cannes overstag ging voor de film en zijn makers. Let ook op Adils jongere broer Amir, die hier zijn (indrukwekkende) acteerdebuut maakt.

Lees hier meer over de film en hier een interview met hoofdrolspeler Aboubakr Bensaihi.

Meer Festival van de Gelijkheid!