Woord & Beeld
Locatie

De Beleefhoek, Jan De Trochstraat 19a, 1703 Schepdaal (Dilbeek)

Datum & Tijd

28 May 20:00 - 22:00

Prachtig Pover Pripjat

Boekvoorstelling Alain Vanclooster
De voorbije 10 jaar publiceerde auteur, performer en organisator Alain Vanclooster uit Dilbeek vooral poëzie. Zo verschenen bij Uitgeverij Partizaan (Evergem) 7 dichtbundels en 2 legendes. In zijn geïllustreerde tweetalige bundel “Plattekaas met alsem” (2019) vertelde hij het verhaal van de kernramp van Tsjornobyl (1986) aan de hand van 27 gedichten en 27 illustraties die telkens een link legden met het werk van Pieter Bruegel de Oude (16de eeuw).

Over datzelfde thema – de grootste kernramp ooit in de menselijke geschiedenis – gaat nu zijn allereerste roman “Prachtig Pover Pripjat”. Op een meer toegankelijke wijze vertelt de auteur het waar gebeurde verhaal van 2 geëvacueerde slachtoffers, moeder en zoon Lyubov en Aleksandr Sirota, gebaseerd op hun getuigenissen en aangevuld met eigen studiemateriaal, ontmoetingen en fantasie. Dit is niet het zoveelste politiek-historische boek over Tsjornobyl, maar wel een meeslepende en ontroerende beschrijving van de enorme menselijke gevolgen van de kernramp. Een maatschappelijk relevant boek dat onze ogen opent en aantoont dat Tsjornobyl absoluut geen “ver-van-mijn-bed-show” is!

Een feestelijke boekvoorstelling in “DE BELEEFHOEK” Een allereerste roman verdient een feestelijke voorstelling. Kosten noch moeite werden gespaard om er een boeiende avond van te maken met voor elk wat wils. De avond begint met een inleiding door de auteur over de kernramp van Tsjernobyl en wordt gevolgd door een fotoreportage uit de Verboden Zone door Nicolas Callens (Greenpeace). Muzikale intermezzo’s door Lesya Demkovych (Nationaal Orkest van België).

Na de pauze wordt de auteur geïnterviewd door zijn broer Lucas Vanclooster, de recent gepensioneerde VRT-radiojournalist. Tenslotte worden enkele hoofdstukjes uit het boek voorgelezen en is er gelegenheid om het boek te kopen. De auteur zal graag signeren. Beperkt aantal plaatsen (50). Reservatie is aanbevolen!

Bekijk andere evenementen