-Saskia-Vanderstichele.webp/9ec0f4800d032c8cce86baddc17c2a64.webp)
Locatie
Theaterzaal
Datum & Tijd
16 december 16:30 - 18:00
Info
Met ondersteuning van tolken Vlaamse Gebarentaal
Omslagfoto ©Saskia Vanderstichele
Toegankelijkheid


Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Paul Verhaeghe over ons onbehagen
Nagesprek met Alicja GescinskaOp heel veel vlakken zijn we vandaag welvarender dan ooit. En toch neemt de onrust in onze maatschappij toe. Elke tijd heeft zijn eigen onbehagen; welk onbehagen typeert ons vandaag? Welke verklaringen vinden we voor het onbehagen, bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs en de arbeidsorganisatie? Waarom hebben we het zo moeilijk met duurzame liefdesverhoudingen? In zijn nieuwste boek Onbehagen analyseert doctor in de klinische psychologie Paul Verhaeghe het onbehagen van onze tijd. Hij werpt daarbij ook een blik op de toekomst, wars van utopische oplossingen. Kritisch en hoopvol kijkt hij naar de samenleving waarin hij zelf ook thuis is. Zijn conclusie: we zijn toe aan bewuste ethische keuzes. Tijdens deze lezing zoomt Paul Verhaeghe in op ons onbehagen, om er daarna over in gesprek te gaan met filosofe Alicja Gescinska.
Paul Verhaeghe
Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met het boek Liefde in tijden van eenzaamheid brak hij in 1998 door naar een algemeen en internationaal publiek. Daarna volgden onder meer de boeken Het einde van de psychotherapie, Identiteit, Autoriteit, Intimiteit en meest recent Onbehagen. Na veertig jaar nam Paul Verhaeghe eind 2021 afscheid van de universiteit. De onderwerpen waarmee hij zich bezighoudt – identiteit, relaties, maatschappelijke verandering – zijn van alle mensen en van alle tijden.
Alicja Gescinska
Alicja Gescinska is filosoof, schrijver en een van de meest in het oog springende intellectuelen van de Lage Landen. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College. Alicja spreekt en schrijft over filosofie, politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid, en over (familie)relaties.