Panels & Lezing
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

16 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Ouderen en seks: taboes en stereotypen

i.s.m. S-plus

Rond ouderen en seks bestaan nog steeds veel taboes en evenveel mythes.Wat is er waar van die stereotypen die hardnekkig blijven bestaan over ouderen en seks? Zoals: vrouwen hebben sowieso al weinig zin, en al helemaal niet meer na de menopauze? Seks is geen seks zonder orgasme? Mannen boven 70 krijgen geen erectie meer?  Genoeg stof om te bespreken én te doen opwaaien.

Samen met gerontologe Els Messelis, seksuologen Wim Sabbinck en Sybille Vanweehaeghe (gekend van onder andere Blind Getrouwd) alsook Steven De Weirdt van de organisatie Aditi vzw, zijn we klaar om de mythes en vooroordelen rond ouderen en seksualiteit te bespreken en aan te pakken. 

Dit panelgesprek wordt gemodereerd door Ama Kissi.

Els Messelis

Els Messelis is gerontoloog en (co)auteur van 13 boeken rond oudere volwassenen. Haar expertise: intimiteit & seksualiteit op latere leeftijd; ouderenmis(be)handeling. Sedert 2018 verzamelt ze levensverhalen rond ‘aanraking in tijden van huidhonger’. Heden rond: ‘verbinding in tijden van eenzaamheid’. Sinds 2001 is ze verbonden aan de Hogeschool Odisee. Sinds 2004 is ze ook zelfstandig gerontoloog bij Lachesis (expertise bureau latere leeftijd en gender).

Wim Slabbinck

Klinisch seksuoloog & oplossingsgericht psychotherapeut Wim Slabbinck vond op zijn veertiende het boek Human Sexual Response in de boekenkast van zijn vader. Enkele slapeloze nachten later wist hij het: ooit zou hij seksuoloog worden. In zijn praktijk ontmoet Wim mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, wat samenvloeide tot zijn goed onthaalde debuut Waarom mannen geen seksboeken kopen. Wim coördineert de psychotherapeutische groepspraktijk Ruimte met vestigingen te Gent en Lokeren. Hij is expert bij Blind Getrouwd en geeft raad bij relatiezorgen in Nina (HLN).

Sybille Vanweehaeghe

Sybille Vanweehaeghe is moraalfilosofe (UGent) en een erkende relatie en gezinstherapeute, systemische opleiding en klinisch seksuoloog (KULeuven). Ze heeft een privé praktijk relaties en seks in Gent. Ze werkt vaak samen met de media , tv, radio, kranten…: Blind Getrouwd 4 seizoenen als experte en matcher van singles, Podcasts Karolien Debecker voor Radio 2: “Wijs” over duurzame relaties, vreemdgaan en ontrouw, ... Ze is twee wekelijkse gast in het radio programma Wijs.  

Steven De Weirdt

Steven De Weirdt is master psychologie en master communicatiewetenschappen. Na 20 jaar actief te zijn geweest in de privésector werkt hij sinds 2013 voor Aditi vzw.  Aditi is een vergunde zorgaanbieder waar personen met een beperking en kwetsbare ouderen (+ het netwerk van familie, professionelen… ) terecht kunnen met alle vragen over seksualiteit en handicap/ouderen.  De organisatie is actief over heel Vlaanderen. Naast professionele ondersteuning van zorgvoorzieningen begeleiden zij ook individuele ouderen in hun zoektocht naar seksuele dienstverlening en intimiteitsbeleving. 

Meer Festival van de Gelijkheid!