Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

16 december 13:30 - 15:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

Ongelijkheid in de academische wereld

Panel met Dalilla Hermans, Khalid Benhaddou, Nozizwe Dube, Anya Topolski en Latifah Abdou
2022 bleek het jaar van #metoo in de Belgische universiteiten.

Een hoge werkdruk en strikte hiërarchie zouden het hoger onderwijs vatbaar maken voor grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik, zo viel regelmatig in de media te lezen. De organisatiecultuur zou structurele ongelijkheid bovendien in de hand werken: meer vrouwen dan mannen verlaten de academische wereld, mensen van kleur vinden er te weinig hun weg. En dat terwijl onderzoek aantoont dat diversiteit onderzoeksteams sterker maakt. Diverse academische teams blijken meer creatieve en innovatieve oplossingen uit te werken, betere resultaten te behalen en meer geciteerde publicaties te realiseren. Wat kunnen we doen om te zorgen dat universiteiten toegankelijk en veilig kunnen zijn voor zoveel mogelijk mensen? In dit panel willen we problemen aankaarten, maar vooral ook spreken over structurele oplossingen.

Moderator van dienst is Latifah Abdou. Het panel bestaat uit Dalilla Hermans, Khalid Benhaddou, Nozizwe Dube, Anya Topolski

Latifah Abdou maakt deel uit van Fresh Faces, een databank vol jonge stemmen die het verdienen om meer gehoord te worden. Je vindt alle Fresh Faces op www.freshfaces.be.

Sprekers

Khalid Benhaddou is opdrachthouder Diversiteit aan de UGent, directeur van CIRRA (onderzoeks- en expertisecentrum rond levensbeschouwing en diversiteit) en als coördinator onderwijsnetwerk islamexperten verantwoordelijk voor radicalisering, polarisering, levensbeschouwing en diversiteit in het onderwijs. Hij is auteur van verschillende boeken. 


​​Anya Topolski is universitair hoofddocent Ethiek en Politieke Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland. Topolski is, naast haar academisch werk, medeoprichter en coördinator van de vereniging Een Andere Joodse Stem in België. Ze is ook columniste voor het Vlaamse MO* Magazine. 


Dalilla Hermans heeft er haar missie van gemaakt om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken. Daarbij gaat ze altijd op zoek naar dialoog en dat wat ons verbindt. Dat doet ze als columniste voor De Standaard en auteur van de autobiografie ‘Brief aan Cooper en de wereld’, het kinderboek ‘Brown Girl Magic’ en het in 2020 gepubliceerde ‘Het laatste wat ik nog over racisme wil zeggen’. In 2021 gaf doceerde ze aan de VUB de allereerste interdisciplinaire lessenreeks rond (anti-)racisme aan een Vlaamse universiteit. 


​​Nozizwe Dube is PhD kandidaat in Internationaal en Europees recht aan Maastricht University, waar ze onderzoek voert over intersectionele discriminatie in anti-discriminatierecht. Tijdens haar studies aan de KU Leuven was ze coördinator van UNDIVIDED, een studentenplatform dat rond dekolonisatie, gender, LGBTQ+ studenten en intersectionaliteit werkte. Ze is ook mede-oprichter van Karibu African Circle Leuven: een studentenvereniging die een thuis biedt voor Leuvense studenten met Afrikaanse roots. Nozizwe was voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad van 2015 tot 2018.

Meer Festival van de Gelijkheid!