Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

15 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Nood breekt wet?

Actievoeren en de grenzen van justitie - i.s.m. Hannah Arendt Instituut

De burger wordt ongehoorzamer. Eind vorig jaar kleefden Belgische klimaatactivisten zich in Den Haag vast aan Vermeers ‘Meisje met de parel’. Twee activisten werden veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk. “Buitenproportionele repressie”, volgens activisten. Een “schokkende” protestactie, volgens de rechter. Tegelijk wilde de rechter met haar straf niet elk initiatief tot demonstreren ontmoedigen. "In dat spanningsveld bevind ik me."

 

De komende jaren zal dit spanningsveld enkel maar groter worden. Welke acties zijn wel of niet toegestaan onder het recht om te demonstreren? In welke omstandigheden is het gerechtvaardigd om als burger de wet te overtreden? Hoe staat het rechtssysteem tegenover burgerlijke ongehoorzaamheid? Moet burgerlijke ongehoorzaamheid wettelijk beschermd kunnen worden? En wat is het belang van een onafhankelijke rechtspraak?

Dit panelgesprek wordt gemodereerd door Anouk Torbeyns.

Mathijs van de Sande

Mathijs van de Sande promoveerde in 2017 aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven en is sinds 2016 werkzaam als universitair docent Politieke Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar de democratische rol en legitimiteit van protestbewegingen. Daarbij put hij uit diverse theoretische stromingen en politieke praktijken. 

In zijn recente boek Prefigurative Democracy: Protest, Social Movements and the Political Institution of Society (Edinburgh University Press, 2023) onderzoekt hij hoe hedendaagse protestbewegingen in hun eigen praktijken en organisatievorm een prefiguratie proberen te vormen van de politieke en maatschappelijke verandering die ze nastreven. Ook stelt hij daarin de vraag hoe protestgroepen en sociale bewegingen, die geen formeel politiek mandaat hebben, toch een belangrijke representatieve functie kunnen vervullen. Momenteel werkt hij aan een onderzoeksproject over de impact van de Parijse Commune van 1871 op radicaal-democratische theorie in de jaren 1960.

Pierre Lefranc

Pierre Lefranc is jurist en rechter. Na enkele jaren als advocaat werd hij rechter in de rechtbank van eerste aanleg in Gent en daarna raadsheer in het hof van beroep in Brussel. Sinds 2008 is Lefranc aan de slag als rechter bij de Raad van State.

Mariame Keita

Mariame Keita is jurist. Ze werkte voor de Vlaamse Jeugdraad rond participatie en jongeren. Daarna ging ze aan de slag als bewegingsvoorzitter bij de raad van bestuur voor de Liga van Mensenrechten en als kabinetsmedewerker bij Elke van den Brandt rond stedelijk beleid, jongeren en participatie. In 2019 werd ze gehuldigd als Jongerenambassadeur voor de Vrede.

Mees Engelen

Mees (hij/die) is activist in hart en nieren. Mees’ hart gaat al sinds hun kindertijd uit naar mensen in onderdrukte posities in de maatschappij. Hij werkte onder andere als offsetdrukker, als projectcoördinator in een vereniging waar armen het woord nemen, als mede-coördinator bij LABO vzw en als trainingscoördinator bij Extinction Rebellion. Momenteel coördineert die tezamen met hun collega de trainersgroep van Tractie. Mees merkt dat hun focus verschuift van op de barricades staan, naar handvaten bieden aan de nieuwe generatie om dat te doen op een manier die hun past. Hierbij staan radicale collectieve zorg en duurzaam activisme centraal.'

Anouk Torbeyns

Anouk Torbeyns (1993) is journalist en eindredacteur. Bij StampMedia begeleidt ze jongeren die nieuws en media willen maken. Als freelancer schrijft ze af en toe nog zelf artikels.

Meer Festival van de Gelijkheid!