Panels & Lezing
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

15 december 15:30 - 17:00

Info

i.s.m. MO* en Sociaal.Net

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

MO*talks

Is groene energie enkel voor de happy few?

De samenleving worstelt met de link tussen het klimaatvraagstuk en sociale ongelijkheid. Dat uit zich ook in de energietransitie die we moeten maken. Mensen met een laag inkomen hebben geen geld voor zonnepanelen en warmtepompen of vinden vaak de weg naar premies en subsidies niet. Hoe kunnen we er voor zorgen dat groene energie ook voor hen betaalbaar en toegankelijk is? Hoe maken we van die energietransitie ook een sociaal rechtvaardig verhaal?

Sprekers: Sven Van Elst (ASTER), Josefine Vanhille (Universiteit Antwerpen), Leen Smets (SAAMO), Johan Albrecht (UGent) en moderator John Vandaele (MO*)

Sven Van Elst

Sven Van Elst is algemeen directeur van ASTER, een coöperatie van bijna alle Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen en hun koepelvereniging. Hun ambitie? Zo veel mogelijk zonnepanelen installeren op de daken van sociale woningen.

Josefine Vanhille

Josefine Vanhille is verbonden aan het Herman Deleeck centrum voor Sociaal Beleid (Universiteit Antwerpen) en schreef haar doctoraat over sociale ongelijkheid in het klimaatvraagstuk. Daarnaast biedt ze academische ondersteuning voor het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie van klimaatminister Zakia Khattabi.

Leen Smets

Leen Smets is opbouwwerker bij SAAMO provincie Antwerpen waar ze werkt rond wonen, energiearmoede en de sociaal rechtvaardige energietransitie.

Johan Albrecht

Johan Albrecht is professor bij de vakgroep Economie aan de Universiteit van Gent. Hij werkt vooral rond energiesystemen (energietransitie, elektriciteit & het gebouwenpark) en systemen van preventieve gezondheidszorg. Hij is ook verbonden aan de denktank Itinera en is auteur van verschillende boeken, onder meer "Klimaatneutraal in 2050? Hoe organisaties het verschil kunnen maken.

John Vandaele

John Vandaele is MO* journalist en bericht over de sociale, ecologische, economische en bestuurlijke aspecten van globalisering.

Meer Festival van de Gelijkheid!