Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

16 december 16:00 - 17:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

MO*talks: Iedereen legaal!?

Panel i.s.m. MO*, deBuren en sociaal.net

Het belang van identiteitsdocumenten is groter dan ooit. Ze vormen wereldwijd de basis voor de erkenning van burger- en mensenrechten, zijn het administratieve fundament van ons bestaan, en bepalen onze omgang met de overheid. Maar ze worden op politiek niveau streng bewaakt, bieden een kans om mensen uit te sluiten, en een gebrek aan deze documenten duwt mensen steevast in penibele situaties. We praten erover met experts en mensen uit de praktijk. Dichter Sumai Yahya brengt een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst.

Tine Danckaers is moderator, het panel bestaat uit Leo Lucassen, Sumai Yahya, Griet Jacques en Fatima Noori.

Sprekers

Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISH). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis.  

 

Sumai Yahya, Syrisch-Nederlandse dichter, schrijver, filmmaker en fotograaf. Hij won de Jonge Campert-prijs voor beste dichter op het Winternachten Festival 2018, werd geselecteerd voor de deBuren Parijs residentie en nam deel aan het project Besmette Stad 2021. 

 

Griet Jacques, coördinator Beweging & Communicatie - Gastvrij Netwerk bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Gastvrij Netwerk versterkt lokale vrijwilligersorganisaties, dichtbij en solidair met mensen op de vlucht.

 

Fatima Noori, jonge Afghaans-Belgische schrijfster. Zes jaar geleden moest Fatima en haar gezin vluchten. Na een afschuwelijke reis belandde ze in België. Ze schreef haar ervaring neer in “Het boek van Fatima. Een stem tegen de stilte”.

 

Tine Danckaers, journaliste bij MO* en onder meer gespecialiseerd in migratie.

Meer Festival van de Gelijkheid!