Panels & Lezing
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

10 December 21:00 - 22:30

Koop hier je Festivalpas

MO* talk: de leegloop van Oost-Europa

Panelgesprek door MO* en deBuren
Grote gebieden in Centraal-Europa raken ontvolkt. Boosdoener is een combinatie van emigratie, een hoog sterftecijfer en een laag geboortecijfer. Bulgarije, Roemenië en Kroatië zijn het zwaarst getroffen. Tussen 1989 en 2050 zal hun bevolking met respectievelijk 40 procent, 30 procent en 20 procent gekrompen zijn.

Dit heeft ontwrichtende gevolgen voor de hele samenleving. De getroffen landen zien een brain drain; grote tekorten op de arbeidsmarkt in sectoren als landbouw, industrie, bouw, gezondheidszorg en horeca; uitbuiting van Aziatische immigranten aangetrokken om de lege plaatsen op te vullen; bedreigingen voor de democratie; verlies van identiteit; stagnerende economische groei, jongeren die een verwaarloosde minderheid worden.

De ontvangende westerse landen zien migrantengemeenschappen aangroeien en krijgen te kampen met nieuwe sociale uitdagingen. Deze gevolgen staan voortdurend vooraan in het nieuws. Maar de achterliggende oorzaak, ontvolking, zelden.

MO*journalist Pieter Stockmans praat over de leegloop van Oost-Europa met experts uit binnen-en buitenland. De namen worden binnenkort aangekondigd.

Schrijf je hier in!

Meer Festival van de Gelijkheid!