Panels & Lezing
Locatie

Amsab

Datum & Tijd

11 December 18:30 - 20:00

Koop hier je Festivalpas

Mentaal welzijn in de mode-industrie

Mode draait om het uiterlijk, om sociale status, snel wisselende trends en glossy beelden van perfecte lichamen. Het heeft iets van een exclusieve club waar je enkel toegang tot krijgt wanneer je lichaam en identiteit past binnen de ongeschreven regels van de modeclub. Jong, slank, wit en heteronormatief blijven de standaard. Toch is mode niet oppervlakkig, want het dringt diep door tot wie we zijn als mens en tot hoe we onszelf beoordelen. De toegang tot wat in de mode is, beïnvloedt wat mode doet met jouw welbevinden.

Welk effect heeft de mode-industrie op de mentale gezondheid van iedereen die kleding draagt? Waarom ervaren bepaalde groepen meer dan anderen de negatieve psychologische impact van mode? Hoe beïnvloeden de regels van deze exclusieve club de psychische gezondheid van modeprofessionals? Waarom laten consumenten zich nog steeds leiden door een mode-industrie die niet alleen een nefaste impact heeft op het eigen welbevinden, maar tevens elke humanitaire en planetaire grens overschrijdt? We bespreken de relatie tussen mode en mentale gezondheid met de toekomst in het vizier. We gaan na welke rol psychisch welbevinden speelt binnen duurzame mode en stellen de vraag welke veranderingen aan het modesysteem noodzakelijk zijn om mode en kleding in te zetten op een manier die welbevinden ondersteunt in plaats van ondermijnt.

Panel:

Karen Van Godtsenhoven (Associate Curator bij de Metropolitan Museum of Art, voormalig curator bij het ModeMuseum Antwerpen)

Hannelore Knuts (topmodel)

Janice Deul (lifestyle journalist en mode activist)

Moderator: Aurélie Van de Peer (docent aan de Master Critical Fashion Practices van ArtEZ University of the Arts)

Meer Festival van de Gelijkheid!