MDMU
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

15 december 13:30 - 15:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

MDMU

Met o.a. Sarah Vandoorne, Jonas Boel ...

Vier complexe topics, vier experts, vier kleine maar verzadigende porties brainfood. Oftewel: Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd (MDMU). Tijdens een aflevering van MDMU geven we het woord aan een aantal experts die weten wat wij niet weten. Na elke explainer van 10 minuten is er tijd voor jouw vragen. Op het einde van de sessie ga je ongetwijfeld een beetje slimmer naar huis! Selma Franssen is de leergierige moderator van dienst. 

  • Sarah Vandoorne - Is tweedehands kleding altijd verantwoord?

  • Jonas Boel - Wat is K-pop en waarom is het zo populair?

  • Johannes Cools - Is positieve mannelijkheid de weg vooruit?

  • Hilde Nelissen - Kunnen landbouwgewassen tegen klimaatverandering?

Sarah Vandoorne

Sarah Vandoorne specialiseert zich als freelance journalist in een eerlijkere textielindustrie. Duurzaamheid is haar stokpaardje, maar meestal schrijft ze over mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling, van tweedehandsmarkt tot kleerkast. In april 2023 verscheen haar debuut “Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld” bij uitgeverij Vrijdag. Haar werk was ook eerder te zien op het Design Fest Gent.

Jonas Boel

Jonas Boel is muziekjournalist bij Knack Focus en programmator voor Radio 1. In zijn artikels, interviews, en columns legt hij graag de nadruk op de sociale, politieke, en maatschappelijke context of geschiedenis van bepaalde muziekstromingen, artiesten, en trends. Muziek, dat is ook de voedingsbodem subculturen, het smeersel tussen avant-garde en pop, de soundtrack bij grote en kleine omwentelingen.  

Johannes Cools

Johannes Cools heeft ervaring als genderexpert en beleidsmedewerker binnen de sector van internationale solidariteit. Vanuit zijn expertise probeert hij kritisch en constructief na te denken over hoe we concepten als gender en seksualiteit invullen. Eerdere ervaringen bij o.a. de Brusselse ngo UCOS en de Nederlandse organisatie Emancipator dienen mee als inspiratie.

Hilde Nelissen

Van kindsbeen af is Hilde Nelissen gefascineerd door de vele groottes, vormen en kleuren van planten. Om te begrijpen hoe die verscheidenheid tot stand komt, studeerde Hilde plantenbiotechnologie waarbij duidelijk werd dat de sleutel tot de diversiteit verborgen lag in het DNA van de planten. Vandaag is Hilde professor aan de Universiteit Gent en groepleider bij het centrum voor Planten Systeembiologie aan het VIB, waar ze onderzoekt hoe de veranderingen in vorm kunnen bijdragen aan een verbeterde plantengroei in een veranderend klimaat.

Selma Franssen

Selma Franssen programmeerde en presenteerde events voor Festival ​van de Gelijkheid, deBuren, Muntpunt, Passa Porta ​Festival en Huis van ​de Mens. Haar artikels verschenen o.a. bij De Morgen, De ​Standaard, Knack, Apache en Charlie ​Magazine in Vlaanderen, OneWorld, VPRO, Vice en De ​Nederlandse Boekengids in Nederland en internationaal ​bij The New Statesman, Bustle, Lady Science, IJNet, Full ​Stop Literary Review en Deutsche Welle. Haar boek 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' verscheen in 2019 bij uitgeverij Houtekiet.

Bezoek onze Fresh Faces-databank

Johannes Cools is één van onze Fresh Faces, een databank vol jonge en betekenisvolle stemmen. Leer ze allemaal kennen!

Fresh Faces

Meer Festival van de Gelijkheid!