Festivalbabbel
Locatie

Balzaal

Datum & Tijd

10 December 15:30 - 16:30

Koop hier jouw Festivalpas!

Marjolijn van Heemstra en Angelique Van Ombergen

Met gastvrouw Fien Sabbe en live illustratie door Mounir Eddib

Schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra is al jarenlang gefascineerd door de ruimte en ruimtevaart. Want als we ergens weinig van hebben op aarde, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s, hoofden, levens. Maar wat als we nu eens uitzoomen en vanaf de grootst denkbare afstand naar ons bestaan kijken? Die vraag resulteerde in een artikelreeks voor De Correspondent en haar boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, waarin ze de aarde beziet vanuit het heelal en lezers meeneemt op een intrigerende ruimtereis.

Eerder werd Heemstra’s roman ‘En we noemen hem’ genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en in acht talen vertaald. Je kent haar ook van de podcast Sør en haar theatervoorstellingen, waaronder Voyagers en Lawrence of Arabia. Op poëtische, persoonlijke en geëngageerde wijze opent Marjolijn van Heemstra telkens nieuwe perspectieven om te kunnen nadenken over onszelf en de wereld.

 

Minstens zo gepassioneerd door de ruimte is Angelique Van Ombergen, doctor in de Medische Wetenschappen. Angelique Van Ombergen werkt als Science Coordinator Human Research bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In die rol staat ze onder meer in voor wetenschapsprojecten bij astronauten aan boord van het ISS en onderzoek in het Concordia station op Antarctica. Haar stokpaardje: wat de ruimte ons kan leren om het leven op aarde te verbeteren. Zo onderzocht ze hoe de hersenen van astronauten zich aanpassen aan een verblijf in de ruimte; kennis die op aarde net zo relevant is als in het heelal. Om kinderen te stimuleren voorbij de sterren te kijken, organiseert ze met Space4Youth ruimtekampen – je leer er zelfs je eigen Marsrover bouwen! – en schreef ze de kinderboeken ‘In mijn hoofd’ en ‘Reis naar de sterren’. Met het boek ‘Ruimtereizen: ons brein in extreme omstandigheden’ geeft ze een breed publiek toegang tot neurowetenschappen en ruimtevaart.

Schrijf je hier in

Meer Festival van de Gelijkheid!