Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

11 December 16:00 - 17:30

Koop hier je Festivalpas

Mariana Mazzucato: Mission Economy

Online lezing + nagesprek met Koen Schoors
Het kapitalisme verkeert in een crisis. De rijken zijn rijker geworden, de 1 procent (diegenen met meer dan 1 miljoen dollar) bezitten 44 procent van de rijkdom van de wereld, terwijl de klimaatverandering het leven op de planeet verandert en in sommige gevallen wegvaagt. We worden geteisterd door crises die ons leven bedreigen. Deze situatie is onhoudbaar. Maar hoe lossen we deze problemen op die al tientallen jaren aan de gang zijn? 

Mission Economy bekijkt de grote uitdagingen waar we voor staan op een radicaal nieuwe manier. De opwarming van de aarde, vervuiling, dementie, obesitas, wapengeweld, mobiliteit, ... deze milieu-, gezondheids- en sociale dilemma's zijn enorm, complex, en hebben geen eenvoudige oplossingen. Mariana Mazzucato betoogt dat we groter moeten denken en onze middelen moeten mobiliseren op een manier die net zo moedig is als de maanlanding. Maar dan dit keer voor de meest problematische sociale problemen van onze tijd. 

We kunnen alleen antwoorden beginnen te vinden als we het kapitalisme fundamenteel herstructureren zodat het inclusief en duurzaam wordt, en gedreven door innovatie die concrete problemen aanpakt.


Mariana Mazzucato zal een online uiteenzetting geven over haar nieuwe boek. Daarna volgt een nagesprek met professor aan de UGent Koen Schoors. Alles wordt in goede banen geleid door Koen Vidal.

Mariana Mazzucato is hoogleraar Economie en directeur van het Institute for Innovation and Public Purpose aan de University College in Londen. Ze is de auteur van het toonaangevend ‘The Entrepreneurial State’. In 2016 was Mazzucato co-redacteur van ‘Rethinking Capitalism: Economics and Policy for Sustainable and Inclusive Growth’, samen met Michael Jacobs. In 2013 noemde The New Republic haar "één van de drie belangrijkste denkers over innovatie".

Schrijf je hier in

Meer Festival van de Gelijkheid!