Docu & Film
Locatie

Sphinx Cinema

Datum & Tijd

15 december 14:00 - 16:00

Info

ZAAL 3 • 97’
muziekfilm • Cem Kaya • Duitsland • 2022
Duits en Turks gesproken • Nederlands en Frans ondertiteld

Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Love, Deutschmarks and Death

van Cem Kaya
In 1961 bracht een akkoord tussen de Duitse Bondsrepubliek en Turkije niet alleen gastarbeiders maar ook nieuwe muziek naar Duitsland. Samen met hun kinderen en kleinkinderen legden ze de bouwstenen voor een unieke subcultuur.


In het begin van de jaren ’60 werden grote groepen gastarbeiders uit Anatolië en andere delen van Turkije naar West-Duitsland gehaald. Ver verwijderd van huis was muziek voor hen het middel bij uitstek om zich welkom te voelen in een nieuw en vreemd land. Gevoed door heimwee, verveling en antisemitisme ontstonden nieuwe stijlen die mee de hedendaagse muziek in Duitsland hielpen vormgeven.

Regisseur Cem Kaya brengt een vergeten subcultuur tot leven in een opwindende documentaire boordevol kleurrijke muziek en nooit geziene archiefbeelden. Op het ritme van mooie liedjes en kritische hiphop maken we kennis met figuren die mee het pad effenden voor het ontstaan van een Turks-Duitse muziekcultuur.

Originele titel: ‘Aşk, Mark ve Ölüm’.


Love, Deutschmarks and Death ging in wereldpremière tijdens de Berlinale 2022 in de Panorama selectie. Lees hier een interview met regisseur Cem Kaya. 

Meer Festival van de Gelijkheid!