Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

16 december 14:00 - 15:30

Info

Met ondersteuning van tolken Vlaamse Gebarentaal

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Lezing door Gloria Wekker

Nagesprek met Olivia Rutazibwa
Elk jaar nodigt Curieus op het Festival een aantal baanbrekende maatschappelijke stemmen uit voor een lezing. We laten hen aan het woord over hun werk, nadien gaan ze in gesprek met een journalist én met het publiek.


4 jaar na haar succesvolle doortocht op het Festival van de Gelijkheid 2019 zijn we trots dat we professor Gloria Wekker terug op bezoek krijgen. Gloria Wekker is één van de toonaangevende academici in Nederland. Haar werk spitst zich toe op het kruispuntdenken van gender en postkolonialisme. Haar boek "De witte onschuld" uit 2016 vormt de basis van deze lezing.

Gloria Wekker

Gloria Wekker is een Nederlandse emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie. Ze is een prominent wetenschapper in Nederland en een vooraanstaand intersectioneel denker.

Haar onderzoek spitst zich voornamelijk toe op het kruispunt van gender, seksualiteit, Afro-Caribische diaspora en postkolonialisme. In 2016 verscheen haar boek Witte onschuld: paradoxen van kolonialisme en ras, waarin ze het alledaags racisme en de "kleurenblindheid" van de gemiddelde (witte) Nederlander problematiseert, evenals de blijvende invloed van het nationale en koloniale verleden op het collectieve geheugen van haar land. Naast haar academische werk is ze ook een fervente anti-racisme-activist en mede-oprichter van Sister Outsider, een lees- en actiegroep voor zwarte vrouwen die van zwarte vrouwen houden.

Olivia Rutazibwa

Olivia Umurerwa Rutazibwa is doctor in de politieke wetenschappen en voormalig Afrikaredacteur bij MO*. Ze heeft Rwandese ouders, werd geboren in Brussel, groeide op in Antwerpen en woont intussen in het Verenigd Koninkrijk, waar ze (eerder Internationale Ontwikkelingssamenwerking aan de University of Portsmouth doceerde, en nu) als Assistant Professor Human Rights and Politics doceert aan de London School of Economics and Political Science (LSE).

Meer Festival van de Gelijkheid!